“Осемте джуджета” 4: Как се краде бизнес за милиони с помощта на МВР и прокуратурата

Антикорупционният фонд публикува четвърта и последна част на “Осемте джуджета” – една история, в която се разказва как се краде у нас бизнес за милиони със съдействието на МВР и прокуратурата.

В последната част на този разказ на прокурорското “вълшебно килимче” на бившия следовател Петър Петров, известен като Петьо Еврото се появява и един подпис на главен прокурор.

Под светлините на прожекторите излиза и е един млад боксьор, но не на ринга, а като собственик на асансьорен бизнес за милиони, на когото специализираната прокуратура усилено помага. Това е Кристиян Христов, който се води фактическия управител на заводите на фирма “Изамет”, но официално все още не е вписан.

Причината е, че доскорошният собственик Илия Златанов оспорва подписаните договори за покупко-продажбата на заводите. Те са подписани под натиск от Петьо Еврото в правителствена болница, където се лекува синът на Златанов.

Знам, че е упражнен натиск върху баща ми и брат ми да подпишат тези документи, казва дъщерята на Златанов. Тя посочва, че брат ѝ е арестуван на два пъти. След първия път получава двустранна бъбречна недостатъчност, единият бъбрек му е изваден, а другият не функционира, днес вече е инвалид, казва дъщерята на Златанов. Въпреки това на 16 март 2020 г. брат ѝ е арестуван за втори път.

В предишните епизоди на “Осемте джуджета” бащата Илия Златанов казва, че е бил заплашен, че ако не подпише документите няма да види сина си Явор жив.

Днес заводите за асансьори на “Изамет” в Дупница и София се охраняват от частната фирма “Делта гард”, които не допускат Илия и Явор Златанови в тях.

Собственикът на “Делта гард” Димитър Спасов, известен като Митко Каратиста, е заплашил екипа на Антикорупционния фонд, които са се опитали да влязат в завода заедно с частен съдебен изпълнител.

“Делта гард” е фирмата, която охранява и ресторанта “Осемте джуджета”, скъдето стават срещите на магистрати с бизнесмена Илия Златанов.

Не е ясно на какво правно основание “Делта гард” охранява двата завода за асансьори в Дупница и София. МВР не отговаря на въпросите на Антикорупционния фонд.

Заплатите на работниците в “Изамет” вече се изплащат от софийската фирма “Би Ен Ди – Билд Ню Дей”, на която едноличен собственик и управител е Любена Петрова, съпругата на Петьо Еврото.

“Осемте джуджета” е история за магистрати с прякори, които прокуратурата не смее дори да спомене. За бизнес за милиони, който върви към несъстоятелност, заради записи на заповеди към “приятели на прокуратурата”. И за един багажник със злато и плик с половин милион евро, които изчезват като в приказките.

В тази история спестихме някои нелицеприятни неща от дългогодишния семеен конфликт, в който изцяло добри герои няма. Защото основната тема в тази история е една – дали, как и срещу какво се купуват услуги в прокуратурата. Това е въпросът, на който прокуратурата отказва да даде отговор.”, посочват от Антикорупционния фонд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *