Орбан подкрепи Тръмп за втори мандат

Унгарският премиер Виктор Орбан обяви, че подкрепя кандидатурата на американския президент Доналд Тръмп за нов мандат. Той обясни, че опонентите на Тръмп от Демократическата партия налагат „морален империализъм“ на света, който той не приема.

„Залагаме на победа на Доналд Тръмп, защото добре знаем американската дипломация, когато управляват демократи, основана на морален империализъм. Бяхме принуждавани да ги следваме, но не ни харесваше, не искаме това да се повтаря“, написа Орбан в своя статия, публикувана в проправителствения вестник „Модяр Немзет“ и цитирана от „Ройтерс“.

Подобни изявления са редки в международните отношения, тъй като се възприемат като намеса във вътрешните работи на страната, която гласува.

Саммият Орбан е изправен пред сериозно предизвикателство преди редовните парламентарни избори. Унгария вече понася сериозни икономически щети от началото на пандемията и се подготвя за удара от втора вълна.

Ако Тръмп изгуби изборите, а ЕС се договори за някакъв ефективен механизъм за обвързване достъпа до еврофондове с върховенството на закона, това също ще е удар по режима на Орбан, коментира „Ройтерс“.

В статията си Орбан казва, че изборите в САЩ ще бъдат решаващи за международния либерален елит, който си бил поставил за цел унищожаване на християнските консерватори в Европа.

„Те се подготвят за решаваща битка през 2022 г., подкрепена от международните медии, брюкселските бюрократи и НПО, маскирани като граждански организации. Време е и ние да се подготвим за сражение“, пише Орбан.

Той обявява още, че Унгария и други страни от Централна Европа трябва да поставят икономическата ефективност пред политиките на ЕС като „климатичните цели, доведени до абсурдност, социална Европа, общ данъчен кодекс и мултикултурно общество“.

Той заплашва с вето идеята средствата на ЕС, събрани предимно от данъкоплатците на богатите страни в съюза, да се дават срещу спазване основни принципи на демокрацията“. Според него това било по-правилно да се нарича „върховенство на изнудването“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *