Окончателно: ГЕРБ събра 120 подписа за дебата за свикване на ВНС. Марешки отново се врътна

ГЕРБ и ВМРО с изявления след приключването на преговорите по проекта за нова Конституция, за чието внасяне са нужни 122 подписа. Имаме необходимите гласова за ВНС. Това заяви шефката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Имаме необходимите гласова за ВНС. Това заяви шефката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Това означава, че ГЕРБ трябва да са получили и подкрепата на поне четирима независими, за да съберат нужното число подписи, тъй като тази сутрин от „Воля“ на Веселин Марешки обявиха, че няма да се присъединят към инициативата. Против са още БСП и ДПС.

По думите на Даниела Дариткова процедурата ще стартира след събирането на подписите. Промените са, че са пренаредили точките и членовете и са записали преамбюл и са премахнали законовите правомощия на ВСС.

Искрен Веселинов от ВМРО заяви, че е удовлетворен от финала на този дебат. По думите му проекта бил общ, но нямаш нищо общо с първоначалния. „Ние подсилваме националното значение в прембюла“, добави той.

По-рано през деня от ВМРО съобщиха, че преговарят с ГЕРБ за референдум по три точки, които не са били включени в проекта – за въвеждане на образователен ценз за гласуване, за разширяване на правомощията на президента, за задължителна военна служба. Има обаче постигната договорка по други 6 точки – за преамбюла, за герба, за насърчаване на раждаемостта, за правата на българските общности зад граница, за въвеждане на минимални стандарти за владеене на български език, както и гласуването бъде определено като граждански дълг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *