Окончателно: Всички в клас от 15 септември

Учебната година започва присъствено във всички училища и за всички ученици в дневна форма на обучение. Това е окончателното решение на МОН, обявено днес от просветния министър Красимир Вълчев. Предвидени са алтернативни форми на обучение, които ще са само по изключение и по определени предварително правила и ситуации.

Вълчев подчерта, че епидемичната ситуация в страната вероятно ще продължи и през следващите 10-12 месеца, което означава през цялата следваща учебна година. Според него решението за присъственото начало е взето при преценка на баланса между правото на здраве и образование, а затварянето на училищата заради коронавируса може да има и по-неблагоприятно въздействия над учениците.

От една страна трябва да бъдем отговорни и предпазливи за здравето на децата и за нашето, а от друга – да организираме така работата на системата, че да учим, работим и живеем относително нормално, категоричен бе министърът. Той напомни, че всички държави и образователни системи са изправени пред това предизвикателство. Най-вероятно нито една европейска страна няма да вземе решението, взето през пролетта, за пълно и продължително затваряне на системите на училищното образование. Крайните модели на социална дистанция не могат да продължат много месеци, добави Красимир Вълчев. Според него, ако училищата останат затворени има риск от по-голям негативен ефект върху децата, отколкото носи пандемията. Опитваме се да намерим баланса между правото на здраве и правото на образование, увери Вълчев и припомни, че страната ни вече има опит в електронното дистанционни обучение и ще поддържа готовност да премине към него, ако това се наложи.

Определени са и прагови стойности на заболелите, предварително обсъдени със здравното министерство, които ще бъдат предпоставка за превключването на електронна форма.

Мерките ще бъдат стриктно спазвани, увери още Вълчев и подчерта, че при констатирано наличие на заболяването при ученик или учител веднага ще бъдат уведомявани здравните власти.

Ще се разреши формално, без смяна на формата, временно преминаване в особена форма на обучение – тя ще съчетае самостоятелно и електронно обучение. Възможностите ще са по медицински причини и разрешителен режим при определени условия, е решението на МОН. Това не означава „широко отваряне на вратата”, каза Вълчев, уточнявайки, че по този начин ще се удовлетворят и исканията на родители да имат възможност сами да решават дали децата им да посещават клас или да се обучават дистанционно.

МОН предлага на училищата и стратегия за намаляване на епидемичното взаимодействия, но тя не може да се приложи в цялост навсякъде. От своя страна учебните заведения са свободни да прилагат и собствени мерки.

Между 15 и 20 училища ще се превърнат в центрове за осъществяване на дистанционна форма на обучение. Един такъв център ще може да обхване ученици от повече от 1 училище, от повече от една община, дори от повече от една област, каза Красимир Вълчев, като поясни, че с тази мярка няма да са готови на 15 септември.

От думите му стана ясно, че обучението в електронна среда няма да бъде заложено с промяна в Закона за предучилищното и училищното образование, защото не е най-добрата алтернатива.

Красимир Вълчев все пак припомни, че ситуацията около OCVID-19 e изключително динамична, а в оставащите 3 седмици до старта на учебната година могат да се наложат промени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *