Овчаров не иска БСП да е нахранена и послушна опозиция

Разделителната линия в БСП е отношението към управляващите – едните искат нахранена опозиция, а Нинова промяна в партията и в държавата. Това каза Румен Овчаров, член на Националния съвет на БСП и бивш министър на енергетиката, в „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.

„Става ясна разделителната линия в БСП. Ако си спомним един класик на революцията: „Преди да се обединим, трябва да се разделим и да видим къде е разделителната линия“.
Според него няма как да се скрие, че разделителната линия в БСП е отношенията към сега управляващите.

Румен Овчаров обясни, че „филмът“ в БСП е какво искат тези срещу Корнелия Нинова и какво искат самата тя. Той коментира, че едните искат да са послушна и нахранена опозиция, а Корнелия Нинова настоява за опозиция, която иска действителна промяна и в партията, и в държавата.

Той коментира и евентуалните кандидати за председателското място. „Жаблянов, и Красимир Янков са в някаква опозиционна позиция от известно време насам на различни етапи. Единият след като престана да бъде зам.-председател на парламента, а другият след като беше изваден от Изпълнителното бюро“, каза още Овчаров. Той обърна внимание на поведението на Кирил Добрев.

„Кирил Добрев до онзи ден беше там. То е малко странничко. Стоиш в бюрото, уж участваш в управлението и изведнъж се оказва, че си опозиция. Добрев преди четири години обединяваше опозицията срещу тогавашния председател. Сега три години и половина обединяваше управлението и ръководството на партията срещу опозицията. Сега започва да обединява пак опозицията срещу ръководството. Тук излиза, че единствената цел на тези обединения, които той прави е да се докопа, колкото може по-близо до властта. Това не може да бъде самоцел. Ние трябва да се обединим около някаква идея за управление на държавата. Не със спомени от миналото. Те трябва да се пазят, но бъдещето е това, което обединява една партия“, допълни още Овчаров. Според него не трябва да се обединяваме, за да има „стани да седна“.

Румен Овчаров направи коментар и за смяната на датата за пряк избор на председател на БСП и конгрес на партията.
„Според мен няма абсолютно никаква разлика. Даже според мен датата 26-ти беше по-добра и то за така наречените претенденти. Даваше им в един нормален месец да проведат кампания, ако искат да провеждат. Датата е определена на базата на сблъсъ7к между ръководството на партията и така наречената вътрешнопартийна опозиция. Там се предлагаха дати за избор през август месец, после на 5 септември. Имаше доста безумни упражнения. В крайна сметка важно на този Пленум по повод на избора е, че изборът ще се състои. Всички опити на вътрешнопартийната опозиция да преизбират комисията за избора, да определят нови правила за провеждането му. Всичко това беше отхвърлено. Изборът ще се проведе така, както е определено от конгреса“, посочи още Овчаров.

Според него вчерашният Национален съвет на БСП е показал къде са разделителните линии в партията. „Имам предвид втората точка по повод на действията на БСП като опозиция в Народното събрание и извън него. Идеята на ръководството на партията беше да се предизвика всенародна подписка. Народен вот на недоверие. Нещо малко по-различно от тези тривиални, до голяма степен повтарящи се и до голяма степен безсмислени вотове на недоверие, които са правени четири или пет пъти. Някои от хората в залата предложиха да има протести. Така наречената вътрешна опозиция убеждава като отхвърля и всенародния вот на недоверие и протестите, защото БСП е парламентарна партия и ще работи в парламента. Видяхме как работи, видяхме и какъв е резултатът“, посочи още той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *