Обвинител №1 слиза от трона, става администратор

Едноличният собственик на държавното обвинение го очаква тежка чиновническа участ, стана ясно от визитата на премиера Кирил Петков в Брюксел. Намерението ни като коалиция е ролята на главния прокурор да се промени изцяло и той да стане администратор, заяви в Брюксел министър-председателят. Бъдещето на обвинител №1 е залегнало в Плана за възстановяване и развитие, разкри още премиерът.

„В Плана за възстановяване и развитие главният прокурор няма да бъде само с Господ на главата му, ако успеем да направим това, което сме заложили. Ще има съдия, който временно ще изпълнява временна роля на прокурор и след това ще може да се върне като съдия. Не ни трябва четвърто ниво в Прокуратурата, а тя да работи”, обясни Петков.

Премиерът бе изслушан от групата LIBE, която следи за демокрацията, върховенството на правото и основните права в Европейския парламент. Главният прокурор Иван Гешев също се яви пред групата, като по време на изказването си призова за по-сериозен мониторинг у нас по механизма за върховенството на закона. Премиерът Кирил Петков заяви, че би се радвал да има максимално засилен мониторинг за върховенството на закона, но според него на всички е ясно, че българската прокуратура не работи добре. “Няма как през общи шаблони и думи да се избяга от липсата на добро правосъдие в България”, подчерта той. Той сподели впечатлението си, че в Брюксел има разбиране по въпроса за закриването на спецпрокуратурата. “Няма как да излъжете европейските институции с добри думи. Хората са достатъчно интелигентни, за да разберат кога нещо е фалшиво и кога е истинско“, посочи премиерът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *