Обвиненият за шпионство генерал е пуснат под домашен арест

Бившият военен министър Бойко Ноев нарече акцията на прокуратурата поредна “пушилка на Гешев”

Специализираният съд пусна под домашен арест генерала от резерва Валентин Цанков, обвинен за шпионаж в полза на Русия, предава Нова тв. Заседанието се е провело навръх 3 март при закрити врата и продължи до късно. От държавното обвинение настояваха генералът да бъде задържан за постоянно.

Той беше задържан за 72 часа, тъй като според спецпрокуратура е събирал класифицирана информация за вътрешнополитическия живот в България, която предавал на руски дипломат. След шпионския скандал България изгони двама представители на руското посолство в София, а от Москва заявиха, че запазват правото си на реципрочни мерки и че приемат случая за провокация.

Арестуваният от прокуратурата по обвинение за шпионство в полза на Русия български генерал от резерва е известен като Вальо Шпионина. Това пък обяви ден по-рано пред Нова тв бившият министър на отбраната Бойко Ноев. Така той отговори на въпрос как ще коментира задържането и обвинението от страна на прокуратурата срещу бивш високопоставен български офицер.

“Това е игра за наивници, пушилка. Този, който го заловиха, е известен като Вальо Шпионина, всичко го знаят като такъв. И много изследователи и анализатори са писали за него и неговата дейност. Това че в този момент Гешев прави циркове в този момент е ясно за всички”, обяви бившият военен министър.

На въпрос защо е бил известен като Шпионина – защото се е знаело за негови контакти с Русия или е иронично казано, Ноев отговори: “Приемете го като ирония, както имаше един виц – за Гаребед шпионина, който живее на третия етаж”. “Да не се лъжем по пушилките на Гешев”, добави бившият военен министър.

Малко по-рано и съпредседателят на “Демократична България” и бивш шеф на контраразузнаването Атанас Атанасов коментира, че обявеният от прокуратурата казус е отпреди няколко години. “Сега се използва ситуацията, в която г-н Гешев да се опита да лустроса по някакъв начин имиджа на специализираната прокуратура, защото знае, че предстои закриване на специализираната прокуратура и съд. След дъжд качулка”, коментира Атанасов.

“Прав е Атанасов, че това е претопляне на стара манджа. Да се направи хронология на внезапните пробуждания на прокуратурата, когато започнат да провиждат рушки шпиони в България. Забелязва се една корелация. Обикновено те виждат руски шпиони, котано или се засяга специализираното правосъдие, или се констатират слабости на главния прокурор”, коментира и правосъдния министър Надежда Йорданова в предаването “Денят с Веселин Дремджиев”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *