Нови 17 болни с COVID-19, 9 души са в критично състояние

17 нови проби са потвърдени като положителни за Covid-19 към този час. 293 са заразените до момента, съобщи ген.-майор Венцислав Мутафчийски на брифинг на Nационалния оперативен щаб.

В София са открити 13 души. В Инфекциозна клиника във варненската болница „Св. Марина“ има един пациент, в Пловдив има един заразен от медицинския персонал на УМБАЛ „Св. Георги“. В Пазарджик с коронавирус е установен един мъж на 60 години. В Сливен положителна проба е дала съпругата на вече заразен с коновирус.

От Пирогов е изписан един пациент, с което общо излекуваните у нас стават 9 души. От ВМА са освободени 4-ма пациенти, които все още не са с отрицателни проби, но са с добри клинични характеристики и са насочени за домашно лечение.

Увеличава се броят на пациентите в тежко състояние. Интубираните вече са 9.  5 от тях са в Пирогов, един в УМБАЛ „Св. Анна“ и трима в благоевградската болница.

13 медици са с положителни проби, по-голяма част от тях са се завърнали от екскурзии в чужбина, каза шефът на оперативния щаб.

Двама са заразените полицаи до момента. Те са вкъщи и не се нуждаят от болнично лечение.

99 души в страната са настанени в болници в средно тежко и тежко състояние, 53 от тях в софийски лечебни заведения.

Няма приети за болнично лечение деца.

В момента страната разполага със 7000 PCR теста, очакват се още около 15 000, каза Мутафчийски.

Общо около 1300 проби дневно ще бъде капацитетът на изследваните след като започнат да работят и лабораториите в Плевен, Пловдив, Бургас и УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ София, обясни шефът на оперативния щаб.

Ще се организират, имат апаратура и специалисти, тестове има, обучението на екипите може да се проведе във ВМА и Националната лаборатория, коментира ген. Мутафчийски по повод информацията, че тези лаборатории могат да започнат работа едва след две седмици.

Ограниченията на извънредното положение у нас ще паднат, когато има подобряване на показателите. Към момента няма такава тенденция, поясни той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *