Нови 140 случая на Covid-19, засилват капацитета на болниците

Почти половината са от новото огнище в завода за авточасти в Смолян, нови 10 заразени медици

 

Нови 140 случая на Covid-19 бяха регистрирани у нас във вторник при направени рекорден брой 4 525 PCR теста за изминалото денонощие. Почти половината от новите случаи (60) са от Смолян, където преди ден беше открито огнище в завод за автомобилни части. Другите градове с повече установени случаи са София – 21; Пазарджик – 9; Пловдив – 7; Шумен – 8. Новите случаи в Кюстендил, където епидемията се разраства в последните седмици, са едва 4.

Общо потвърдените до момента случаи на коронавирус у нас са 4831, а активните в момента – 2026. Излекуваните са 2582, като 74 са от последните 24 часа.

В болница са настанени 434 пациенти. 31 от тях се намират в интензивни отделения или клиники. Нови 10 случая на заразен медицински персонал са регистрирани през последното денонощие, с което общият брой на засегнатите медици става 404 души.
От новите 10 случая 2 са при лекари, 5 – при медицински сестри, 2 – при санитари и 1 – при друг медицински персонал.

223 са вече починалите. Четири от случаите са от последните 24 часа. Починали са мъж на 54 г. с диабет, астма и сърдечно заболяване, мъж на 72 г. със сърдечно и хронично неврологично заболяване, жена на 69 г. с диабет и сърдечно заболяване и жена на 64 г. с диабет и сърдечно заболяване.

Подсилват капацитета на болниците

На фона на нарастващия брой нови случаи в последните седмици и разхлабените мерки премиерът Бойко Борисов свика работно заседание на Националния оперативен щаб с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, на което беше обсъдено засилването на капацитета на болниците с интензивни легла, така че да бъдат в готовност при необходимост.

“Презапасете се с облекла, с маски, очила. Всичко трябва да е достатъчно и предостатъчно“, заяви Борисов. Той разпореди на министър Ананиев да проведе допълнително разговори с Националната здравноосигурителна каса и с Българския лекарски съюз относно заплащането на тестовете и клиничната пътека за лечение на коронавирус, за да имат болниците достатъчно финансиране.

Премиерът отбеляза, че по света има милиони заразени, а Европейският съюз продължава да няма единна политика, включително за отварянето на границите за туризма.

“Няма специалист, който да каже, че този бич на съвремието ще отмине“, коментира Борисов. В тази ситуация според Борисов е особено важно да се следи заболеваемостта в клъстерите и да продължи контролът върху мерките.

Председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски също се съгласи, че е от голямо значение да се укрепи капацитетът на болниците.

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев изтъкна, че вълната на вируса расте в Европа и на Балканите, като подчерта, че усилията в България са насочени към противоепидемичните мерки.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести Тодор Кантарджиев напомни, че капацитетът на лабораториите е сериозно увеличен в сравнение с началото на епидемията. По думите му е необходимо внимателно да се следи за първи случаи на заразени в големи колективи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *