Новият правосъден министър е готов да поиска оставката на Гешев

Новият правосъден министър Иван Демерджиев заяви, че би внесъл искане за предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев.

В рубриката „Властта говори! Открито“, която се излъчва на живо на страницата на Министерския съвет във Фейсбук, той заяви, че причините за това са много и са свързани както с работата на прокуратурата по определени дела, така и с недоверието на обществото, което беше демонстрирано по време на миналогодишните протести:

„Ще внеса искане за отстраняването на г-н Гешев. Поводите са много и са свързани с най-различни досъдебни производства, които протичат по странен начин“.​

Демерджиев уточни, че преди да предприеме действия по отношение на обвинител номер едно, ще изчака решението на Конституционния съд, който беше сезиран от предшественика му Янаки Стоилов с питане – може ли правосъдният министър да иска предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор.

Според Иван Демерджиев прокуратурата се нуждае от радикална реформа, част от която е свързана и с фигурата на самия главен прокурор, която трябва да се изравни като правомощия с фигурите на председателите на двете върховни съдилища. Според него най-важните точки от съдебната реформа са: “прозрачност и обществен контрол, както и въвеждането на електронно правосъдие и увеличаване и подобряване на достъпа до правосъдие”.

Правосъдният министър обсъди и темата, свързана с Бюрото за защита на свидетели. “С отнемане на Бюрото от Министерството на правосъдието се наблюдават няколко проблема – броят на защитаваните лица намалява, разходите нарастват многократно и също така правомощията на Бюрото се разширяват и в един момент Бюрото започна да изпълнява някакви доста странни функции, несъобразени с Конституцията и законите на България, а това не бива да се допуска”.

Относно темата за изтичане на давността на дела, без да се достигне до справедливост, правосъдния министър каза: “Необходимо е да има дисциплинарни наказания на магистрати, които не гледат делата си в срок. И това ще се случи”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *