Новият вътрешен министър отказа подробности за полицейското насилие

Ако полицията прецени, няма да се подчинява на кмета, каза Терзийски за акцията в парк „Росенец“

Новият министър на вътрешните работи Христо Терзийски отказа да признае, че няколко човека са били пребити от полицията на първия ден от антиправилтествените протести. По негови думи проверка действително е установила превишаване на полицейските правомощия, но отказа да конкретизира в какво точно се изразява това.

„Превишаванията на полицейските правомощия са различни по вид. Например, извинане на ръце при поставяне на белезници. Не искам да влизам в детайли“, коментира той пред Нова тв. В същото време Хаджийски категорично отрече органите на реда да са снимали и разголвали младо момиче, което е било задържано под колоните на Министерския съвет. За това разказа единият от битите мъже – студентът Евгени Марчев. „Тя беше влачена по земята по ужасен начин. Момичето беше с разголена гръд от самото влачене и тогава полицаят започна да я гали по косата и да я снима“, спомня си той.

Въпреки че проверката по случая продължи повече от две седмици, а от МВР отказаха да публикуват записите от охранителните камери пред МС, днес новият министър отрече силовото ведомство да се опитва да прикрие полицейското насилие. „Нямаме полза от това, когато цяла София е в камери. Това уронва нашия престиж“, каза Хаджийски, като уточни, че адреналинът при служителите е висок и е важно да установи дали има умисъл при превишаването на полицейските правомощия. За момента няма уволнени полицейски служители, а четирима ще получат дисциплинарни наказания.

Хаджийски също така е на мнение, че настоящите антиправителствени протести нарушават правата на останалите граждани, което предизвика инцидента във вторник вечерта, когато джип се опита да мине през група протестиращи пред Софийския университет. Той каза още, че най-вероятно след кариерата му на политик и министър на вътрешните работи няма да се върне в системата на МВР. Бившият министър Младен Маринов също напуска системата, съобщи още Хаджийски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *