Нинова разжалва свой депутат, несъгласен с позицията на БСП за Украйна и машинния вот

Явор Божанков обяви, че „няма нищо драматично“

БСП „разжалва“ свой депутат, който се обяви против връщането на хартиената бюлетина и за запазване на изцяло машинния вот. Явор Божанков коментира темата в интервю за „Капитал“.

Той не е участвал и в пърформанса на парламентарната група на „БСП за България“ вчера с вдигнатите листове при гласуването на военната помощ за Украйна. Божанков не е съгласен с позицията на своята формация и по тази тема. Припомняме, че БСП се обяви против военно-техническото подпомагане на Украйна.

Днес парламентът гласува промени в постоянни комисии. От „БСП за България“ предложиха Явор Божанков вече да не е заместник-председател на Комисията по правни въпроси, а да стане редови член на Комисията по конституционни въпроси.

Депутатът от БСП след това направи кратък нарочен коментар пред репортери. Той омаловажи развитието на събитията след интервюто му вчера.

„Няма нищо драматично. Комисията по конституционни въпроси не е по-малко важна. Ще си продължа работата в нея с всички усилия, смятам, че там ще бъда полезен. Разговарял съм с колегите, не е изненада за мен преместването ми от правна комисия. Така че, пак казвам, няма нищо драматично“, каза Божанков.

По повод интервюто за „Капитал“ той обясни: „Всеки има право на мнение, на нюанси, но в БСП това се зачита. Факт е, че щом мога да говоря и да изразявам мнението си, има свобода и демокрация. Така че няма нищо драматично“, добави депутатът от „БСП за България“.

Той отказа да коментира позицията си за хартиените бюлетини. Тя щяла да се види в пленарната зала. Темата е в дневния ред на парламента за днес.

Малко след това коментар направи и лидерът на БСП Корнелия Нинова, като до нея застана самият Явор Божанков. Тя отрече да има проблем с позицията на Божанков.

„Не, няма проблем. Както знаете, ние сме партия, в която всеки си изразява свободно мнението, включително и пред вас, и сме най-демократичната партия“, каза Нинова.

След въпрос защо се е наложила рокадата в комисиите, тя обясни: „Ами, обсъдихме го, включително и по негово желание. Премества се в конституционната комисия. Смята, че може да е полезен в работата по промяна на Конституцията и правната реформа, която да се заложи в Конституцията.“

Рокадата не била заради интервюто за „Капитал“. Нинова дори не знаела за него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *