Нинова: Мандалото хлопна за “Има такъв народ”

“Мандалото хлопна за “Има такъв народ”. Преговори с “Има такъв народ” няма да водим повече.” Това заяви пред bTV лидерът на БСП, вицепремиер и министър на икономиката в оставка Корнелия Нинова. Отстъпихме всичко възможно, няма връщане назад повече, допълни тя. “Пети път “Има такъв народ” да счупят държавата, да си играят с обществото, само защото някой казва отзад какво и как да се случва – няма да стане”, изтъкна Нинова. “Отпадането на ИТН от преговорите е решение на нас, като мандатоносител, които водим преговорите. Няма да водим повече разговори с ИТН и го намирам за разумно и нормално. Обратното означава да поставим пред риск България. Всеки път може някой да се обиди и да реши да сваля правителството само защото някой друг му е казал: “Сега”, допълни вицепремиерът.

“Преговорите са живи. Ние проявяваме търпение, мъдрост през цялото време. Ние провеждаме преговори за правителство на България, а не психотерапия на Аз-а. ИТН казват, че се чувстват обидени, защото никой не ги питал за програма, никой не ги питал за закони, слагали сме им ги на масата и сме им казвали: “Или гласувате, или край”. Това не е вярно. Ние от БСП убедихме другите да отворим програмата към ИТН. И казахме “Нека да им дадем възможност да я попълнят”, обясни Нинова.

“От “Продължаваме промяната” казаха “Или приемате антикорупционния закон”… Събрахме ги с огромни усилия, убедихме и двете страни – дайте да отстъпим. ИТН заявиха, че искат поправки. Убедихме ПП с много усилия и се съгласихме, че ще променяме закона за корупцията. И това искане на ИТН е изпълнено. Днес те дават още един аргумент за нашето убеждение, че не това е причината да се оттеглят”, отбеляза министърът на икономиката в оставка.

“Причината е, че статуквото, обвързаността – ГЕРБ, ДПС, “Възраждане”, се изплашиха, че нещата потръгват и се дръпнаха. Мисля, че те са въздействали върху ИТН”, смята лидерът на левицата.

По думите ѝ програмата за управление е много добра. “Ние държим да довършим този документ, включително и с предложения на “Има такъв народ”. Това, което имаме като идеология и програма, е заложено”, посочи тя.

В сряда ще бъде ясно дали социалистите ще представи проект за кабинет с третия мандат.

По повод думите на президента Румен Радев за мандата Нинова коментира: “Направи ми впечатление реакцията на ГЕРБ. Симбиозата на ГЕРБ, ДПС и президента не е отскоро. Отначало президентът биеше по коалицията. Да излезе и да каже: “Връщайте ми мандата вдругиден или опитайте да съставите правителство, а не да увърта около репликата “Ами да се спазва Конституцията”, счита вицепремиерът. Според нея натискът за бързото връщане на третия мандат е заради предстоящите промени в антикорупционното законодателство. “Бойко Рашков беше безкомпромисен като служебен министър на МВР. Реакцията на ГЕРБ и ДПС беше много яростна. Свръхнормална беше реакцията им“, добави тя.

Нинова сподели, че единственото име, което е обсъждано за премиер, е Асен Василев, тъй като е редно най-голямата партия да излъчи човек за поста. Името на Кирил Петков не е споменавано за министерски пост.

На въпрос дали се е засегнала от думите на Христо Иванов, който я споменава в изтеклия запис от срещата на ДБ, тя отговори, че е била впечатлена, че при техните усилия за това какво да правят с България, колегите им са имали в главите си мисли за постове. “Голяма част от това, което каза Христо Иванов, няма общо с преговорите, които водихме. Това е тяхна вътрешнопартийна работа.” “Чувала съм за себе си всякакви характеристики – и обиди, и хвалби. Това не ме впечатлява. Съдя за хората по работата им. Не ми е в стила, може да прозвучи нескромно, но за първи път България, откакто сме в Европейския съюз, е на първо място по икономика, промишлено производство и индустриално развитие. Това е оценката за моята работа и екипа”, отбеляза министърът на икономиката.

Нинова сподели, че не е правила опити да разговаря с лидера на ИТН Слави Трифонов след изтеклия запис. “Когато получихме мандата, му се обадих на Слави, питах го иска ли да правим правителство – да. Започваме преговори, ще се отзовете ли – да. Направих всичко държавнически и отговорно. Може би преди Слави да излезе с това обръщение, можеше да звънне и да каже: “Прекратявам, излизам и го казвам”. Просто от коректност”, заяви тя.

По повод евентуален нов служебен кабинет вицепремиерът е на мнение, че той не може да реагира сериозно и с важни решения на предизвикателствата, които ни очакват: “Прогнозирам, че наесен и зимата ще се наложи да имаме таван на цените. Вече и в Европа налагат такива. Ако няма парламент – няма кой да го направи. В Унгария има на хранителните стоки. Румъния въведе на олио, на пшеница, на хляб. Служебен кабинет ще има. Без парламент – представете си отново един скок на цените и да се наложи да се вземе това решение, за да се спасява народът… Няма кой да го вземе. Затова сега казваме – трябва да има работещ парламент.”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *