Нинова видя в Радев причина за оставката си

Шефката на БСП остава на поста до конгрес през януари

Заради катастрофалните изборни резултати Корнелия Нинова подаде оставка от лидерския пост в БСП. “Поемам цялата отговорност и не обвинявам никого. Вината е само моя и тя е, че трябваше да кажа истината и за да няма караници публично”, обяви Нинова на брифинг в партийната централа след заседание на Изпълнителното бюро.

Нинова обаче остава начело на партията до януари, когато ще бъде свикан конгрес за приемането на оставката ѝ и излъчването на ново ръководство. В събота на пленум пък трябва да бъде сформирана работна група, която да стартира преговорите с “Продължаваме промяната” за редовен кабинет.

“Изчаках окончателните резултати и оценявам този за БСП като катастрофален. Затова има много причини – и обективни, и субективни. Моля да приемете всичко, които ще кажа, от мое собствено име, а не като ангажиране на партията”, заяви Нинова. Като обективни причини тя посочи машинния вот и коронакризата.

“Но има и субективни и те са много, което е разговор вътре в партията. Отговорността я поемам аз изцяло. От вчера една група ми иска оставката, но тя го прави от 5 г., друга група звъни и не иска оставка и ме подкрепя. Но съм абсолютно изненадана, че служебното правителство ми иска оставката чрез Антон Кутев. И членове на Инициативния комитет на Радев ми изпратиха писмо”, обяви гневно шефката на социалистите. В понеделник Кутев, който е и член на Националния съвет на БСП, ѝ поиска оставката чрез пост във Фейсбук.

С треперещ глас Корнелия Нинова предложи “тези две структури (служебното правителство и Инициативният комитет – б. а.) да не се занимават с партийно строителство. Служебният кабинет да си гледа кризите, има достатъчно проблеми за решаване – цените, здравето, да не инженерства в БСП. А Инициативният комитет да си гледа балотажа, а не да се занимава с ръководството на БСП”.

Като основна своя грешка тя отчете, че е мълчала дълго време, когато е трябвало да говори за случващото се в БСП.

“Мълчах в името на това партията да има единство, да няма разправии и публични караници, да изглеждаме авторитетни и да помагаме на президентската кампания”, обясни тя. После отново разгневено избухна: “5 г. вътрешната опозиция не спря. Мълчейки, смятайки, че като не отговарям, ще запазя единството на БСП. Не казах, че става въпрос за борба със задкулисието. Защото тази опозиция се отглеждаше от Борисов. Той падна от власт и тази група се прехвърли в служебния кабинет”, твърди Нинова.

Корнелия Нинова подаде оставка и след краха на БСП на евроизборите. Тогава отново бе свикан конгрес, на който тя театрално оттегли оставката си и остана начело на партията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *