Никола Димитров: Македонският език и идентичност не подлежат на обсъждане

Никой друг не може да казва на македонския народ кои сме ние и какъв език говорим съгласно международното и европейското право, заяви вицепремиерът по европейските въпроси на Република Северна Македония Никола Димитров в предаване за Канал 5 снощи.

По думите на Димитров никое правителство “след седем месеца, седем години или седемстотин години” няма да се съгласи “македонският език и македонската идентичност” да бъдат поставяни на обсъждане.

Според Димитров “Кръсте Петков Мисирков е писал за македонски език още през 1903 г.” и този език е бил един от официалните езици на Югославия и е признат от ООН и ЕС.

“Никоя друга нация, нито съседна или каквато и да било друга страна, нито дори и международна организация не може да казва на македонския народ кои сме ние и на какъв език говорим”, каза Димитров. “Говоря за международно право. Говоря за европейско право”, добави той.

По думите на вицепремиера е много важно България “да ни приеме такива каквито сме, защото това ще помогне много за изграждането на приятелски отношения между страните”. Според Димитров езикът и идентичността са най-свещените въпроси за македонския народ.

“Нашето право на самоопределяне трябва да бъде разбрано”, каза той. “Искаме най-елементарно уважение. Искаме от тях да уважават нашето достойнство, защото имаме обща история”, посочи още той и добави: “Но искаме да имаме също и общо европейско бъдеще”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *