Не ревете, вдигайте заплатите

Работодателските организации се мръщят на предложеното решение за вдигане на чиновническите заплати с 30% от 1 август. Две от тях са категорично против, други две – уклончиво приемат мярката, но искат “разчети”.

Властта очевадно се грижи за своите избиратели. Това са 33 600 щастливци – половината от централната администрация, които ще усетят повишение на доходите си, и то със задна дата. Но мярката е насочена и към персонал от “първата линия”, свързан с овладяване на КОВИД-19.

Бизнесът у нас обаче е свикнал да му се работи за без пари. Див капитализъм. Не е негова работа да гледа в държавното “канче” и да се меси в чисто държавни дула. Точно обратното – трябва да предприеме и той увеличение на заплатите в частния сектор, който осезаемо изостава в това отношение. Колкото и да е трудно. И без друго разчита и той на помощ от държавата, а точно работодателските ни организации получиха и получават достатъчно преференции и облекчения в кризата – за разлика от работниците.

Иначе е ясно защо правителството “на пожар” вдига заплати и продължава да раздава от общите пари. Безогледното харчене говори за паника и окопна война. Но и тя е до време. Развръзката предстои…

Валентин Георгиев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *