Не ме наричай по име, или един ден в комисията по ревизия

„На тази комисия ѝ трябва само Жоро Игнатов от „Съдебен спор“, само той може да спаси заседанието“

 

Третото заседание на парламентарната комисия по ревизия и изслушванията на Теменужка Петкова и Петя Аврамова преминаха в размяна на обвинения. Изслушване по същество нямаше, но пък култови фрази като „Не ме наричай по име“ не липсваха.

Любопитната реплика е на депутата от ГЕРБ Маноил Манев, който се обиди на Калоян Янков от Демократична България, че се обърна към него с „г-н Манев“

Всичко започна по време на въпрос към Теменужка Петкова на Янков, който беше прекъснат от Манев. В опит да си върне думата депутатът от Демократична България се обърна към колегата си от ГЕРБ няколко пъти с „г-н Манев“, което не му хареса и той заяви „Не ме наричай по име“.

Янков пък измисли друг начин да се обръща към него – „господинът от десния ъгъл“.

Изслушването на Теменужка Петкова

По време на изслушването на министъра на енергетиката Петкова беше зададен въпрос за ползите от проекта за разширение на газопреносната мрежа на Булгартрансгаз.

„Това, което очакваме като приходи за 20 години, ще бъдат около 9 млрд. лева. Инвестицията ще бъде изплатена след 10 години и половина, а животът й е около 35 г. „, заяви енергийният министър в оставка.

„Стойността на обществената поръчка на линейната част е 2 млрд. и 154 736 млн. лева. Обществената поръчка, свързана с изграждането на двете компресорни станции, е 350 млн. лева. Турбините там са американски. Общата стойност, всичко, което е извършено като разходи по проекта, са 2 636 000 лева.“ – каза тя.

По повод обществената поръчка бяха повдигнати въпроси за участието на Българската армия при транспортирането на техника, внасянето на материали от трети страни и участието на чуждестранни работници. Отговори на тези въпроси нямаше.

Беше повдигната и темата за подизпълнителите на проекта, сред които освен руски фирми, е и беларуска компания, чиято дейност в Литва беше спряна през 2019 г. заради опасения, че застрашава националната сигурност на страната. От изказванията на Теменужка Петкова и изпълнителния директор на Булгартрасгаз Владимир Малинов стана ясно, че подизпълнителите не са проверявани, но това не нарушавало Закона за обществените поръчки, който бил спазен.

Същевременно Петкова съобщи, че е приета актуализация на енергийната стратегия на България: „За да внесем актуализация на енергийната стратегия на България, разбира се, че ние сме направили необходимите финансови разчети и анализи. Направихме 3 пазарни теста, с 3 фази.“

Документите от Булгартрансгаз

В комисията по ревизия възникна отново спорът за исканите документи от Булгартрансгаз. Мая Манолова поиска ясен срок, в който информацията ще бъде предоставена в дигитален вид. На този въпрос не отговориха конкретно нито министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова, нито изпълнителният директор на дружеството Владимир Малинов.

По повод аргумента на Булгартрансгаз, че не може да предостави исканите документи, защото скенерите не работели, Мая Манолова посочи финализирана в началото на тази година обществена поръчка, възложена от Булгартрансгаз на стойност 185 млн. лв без ДДС – за дигитализираща техника. Манолова настоя въпросната техника да бъде използвана за изпращане на исканите документи.

Теменужка Петкова заяви, че информацията ще бъде предоставена „незабавно и по надлежния ред“ и напомни, че в петък поисканата информация от енергийното дружество е била около 800 хил. страници, а вече тя е над 1 млн. страници.

Малинов пък разкритикува посещението на Мая Манолова в Булгартрансгаз миналия петък и заяви, че „никога не е канил председателя и уважаемата временна комисия в сградата на Булгартрансгаз“. Той твърди още, че за срещата е бил уведомен „едва няколко часа преди да започне“.

Същевременно Петкова поиска комисията да даде ясни условия „как, на кого да бъде предоставена поисканата информация и кой ще гарантира сигурността на документацията.“

Изслушването на Петя Аврамова

На днешното заседание трябваше да бъде изслушана и Петя Аврамова – министър на регионалното развитие и благоустройството. Тя трябваше да отговаря на въпроси за начина и сроковете за предоставяне на исканата информация от „Автомагистрали“ ЕАД и АПИ, каквато до момента не е получена. Изслушването ѝ беше насрочено за 17:00 часа, но започна малко след 19:00 ч. – заради проточилата се дискусия по-рано.

Аврамова заяви, че документите от „Автомагистрали“ и АПИ не могат да бъдат изпратени в заявения срок. Причините – информацията трябва да бъде събрана и систематизирана, защото се намирала на различни места. Министърът на регионалното развитие твърди, че служителите, ангажирани с изпращането на документите, ще работят без почивни дни, за да ги изпратят след празниците. Конкретен срок обаче не беше даден.

Парламентарната комисия реши да изслуша отново Аврамова и представителите на АПИ и „Автомагистрали“ следващата сряда – заради оплакване на Йордан Цонев от ДПС и Маноил Манев от ГЕРБ, че днешното заседание се е проточило твърде дълго. Аврамова също се оплака, че изслушването ѝ е забавено и обеща, че ще отговаря на следващото заседание.

Политическите спорове в комисията

Йордан Цонев от ДПС повдигна темата защо въпроси задава само председателят на комисията по ревизия Мая Манолова. Депутатите от ГЕРБ-СДС и ДПС също се оплакаха от начина на водене на заседанието.

Когато думата му беше дадена, Цонев призова комисията „да се държи човешки“, защото притискали Булгартрансгаз да обработят и изпратят огромно количество информация, което означавало, че искали хората в дружеството да работят седем дни седмично.

Маноил Манев от ГЕРБ пък призова комисията да внимава с получените документи, в които можело да има квалифицирана информация, служебна тайна или лични данни, за да не се появят членове на комисията в медиите, където да „развяват“ документи с ЕГН-та.

Той обвини Манолова, че не спазва процедурите за водене заседанието и се държи като „обвинител“. Тази теза подкрепи и Тома Биков от ГЕРБ, който пък миналата седмица поиска оставката на Манолова като председател на комисията, но след заръката на Борисов искането беше оттеглено още на следващия ден.

„На тази комисия ѝ трябва само Жоро Игнатов от „Съдебен спор“, само той може да спаси заседанието“, лаконично отбеляза Явор Божанков от БСП. Според него комисията по ревизия и няколко други се използват за „предизборни цели“.

Маноил Манев от ГЕРБ видя проблем и във въпросите на журналистите, които превърнали заседанието в „пресконференция“. Вчера комисията реши, че освен депутатите, и журналисти ще могат да задават въпроси на изслушваните министри.

Така третото заседание на комисията по ревизия се превърна в размяна на нападки и оправдания.

Офнюз

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *