Небостъргачът „Златен век“ да бъде довършен

Върховният административен съд финално даде „зелена светлина“ за довършване на небостъргача „Златен век“. Това стана след като в петък съдът остави в сила решението от 6 ноември 2020 г. на Административен съд – София град, с което бе отменено постановеното от строителния контрол (ДНСК) спиране на строежа на високата сграда в столичния квартал „Лозенец“. Новината съобщи пресслужбата на съда.

Делото беше образувано пред ВАС по две жалби, подадени от директора на дирекция „Правна“ при ДНСК и по протест от зам.-градски прокурор на Софийска градска прокуратура. Спорът между собственика „Артекс“ и ДНСК премина през четири съдебни инстанции.

От мотивите става ясно, че по отношение на първия строеж „административна сграда“, спрян от директора на ДНСК, е установено по безспорен начин, че констатираните отклонения от проекта не са съществени. В детайли се посочва, че не е променена строителната конструкция на сградата „и“ не е променен видът на конструктивните елементи.

Относно втория строеж, предмет на заповедта, така наречения „изкоп/насип с дълбочина около 15 метра“ е установено, че същият е бил засипан от възложителя няколко дни преди издаване на заповедта. Следователно, в тази част процесната заповед се явява издадена в нарушение на чл. 224, ал. 5 ЗУТ.

Касационната инстанция приема, че не са били допуснати нарушения на съдопроизводствените правила от категорията на съществените, въпреки обратните твърдения в касационните жалби. Поради това решението на първоинстанционният съд трябва да бъде оставено в сила като валидно, допустимо и правилно.

Развръзката идва 2 години след спирането на строежа и след четири съдебни инстанции между собственика „Артекс“ и ДНСК. Изграждането на небостъргача беше спряно и в епицентъра на сканадала „Апартаментгейт“ – със съмнения, че политици са придобивали апартаменти от „Артекс“ на цени доста под пазарните.

В отговор ГЕРБ реши да се се раздели със зам.-председателя си Цветан Цветанов и с правосъдния министър Цецка Цачева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *