НАТО разполага 3000 души в България и Румъния

САЩ ще използват Александруполис като пункт за разполагане на около 3000 души персонал и оборудване, които ще бъдат разположени в съседна България и Румъния, граничеща с Украйна, съобщава гръцкото издание „Катимерини“, цитирано от БГНЕС. В публикацията се твърди и, че е „въпрос на дни, дори на часове“, корабите да акостират в гръцкото пристанище. България и Румъния имат също черноморско крайбрежие, което ги прави фронтови държави на НАТО в настоящия конфликт, посочва още изданието.

Още миналата седмица държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен от Вилнюс, Литва, отиде една стъпка по-далеч в активирането на силите за отговор на НАТО и заговори за постоянно разполагане на сили на НАТО по източния фланг, пише още гръцкото издание.

Към момента не е ясно дали новината за неочакваното посешение на шефа на Пентагона Лойд Остин в България може да има нещо общо с евентуално разполагане на войски на САЩ и НАТО в страната. Към момента няма подобно решение на българските власти. Беше решено да бъде направена българска батальонна бойна група от до 1500 човека, която първоначално трябваше да се командва в България.

Преди дни стана ясно, че тя ще отиде под командване на главнокомандващия на НАТО в Европа. През този период стана ясно, че групата ще трябва да включи и съюзнически сили. Първоначално се говореше за 30 на сто от състава, а сега вече се говори за 50 на сто. Освен това бе обявено, че ще е необходимо съвременно оборудване, което България няма, като артилерия, дронове, разузнавателна техника, противотанково оръжие и др.

В същото време и вицепрезидентът на САЩ Камала Харис загатна, че може да има засилване на присъствието на НАТО на източния фланг, включително и в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *