НАП проверява по случая с къщата в Барселона

Националната агенция за приходите е започнала проверка на фирмата Ema Bgs. SL. Това се разбира от писмен отговор на финансовия министър Владислав Горанов до депутата от БСП Антон Кутев. Отговорът носи датата 10 март.

От частично заличения текст може да се прочете, че проверката е и на Георги Йовчев, който е собственик. Той е баща на Борислава Йовчева. През февруари испанският вестник “Периодико” обяви, че полицията на Каталуня и Прокуратурата за борба с корупцията в Барселона разследват пране на пари, в което се споменават имената на двамата, както и дали премиерът Бойко Борисов е замесен.

Борислава Йовчева е описана като “бивш модел от България, чиято евентуална връзка с Борисов се проверява внимателно”. Добавен е и баща ѝ, като се твърди, че двамата участват в две компании, регистрирани в Барселона – Numin Invest SL и EMA BGS SL, получили от 2013 г. насам над 5 млн. евро от “физически лица, които не живеят в Испания”.

От отговора се разбира, че проверката е след постъпил сигнал от “гражданска организация”.

В деня на публикацията в “Ел Периодико” гражданско сдружение БОЕЦ подаде сигнал до главния прокурор и Върховната касационна прокуратура. БОЕЦ припомни, че още на 21 ноември 2018 сдружението е сезирало с подробен сигнал КПКОНПИ, но и досега няма отговор, нито публично огласена информация дали въобще е извършвана проверка. Иначе БОЕЦ още на 27 юли 2018 чрез посолството на Испания е изпратил до испанската прокуратура сигнала. А на 20 март 2019 сдружението с председател Георги Георгиев е сезирало Каталунската прокуратура.

В отговора се посочва, че депутатът ще бъде уведомен, когато проверката приключи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *