НАП отказва да провери милионите на Севделина Арнаудова

Четвърти ден Националната агенция за приходите (НАП) не отговаря на въпроса на Mediapool дали смята да назначи проверка за съответствието между доходите и имуществото на шефката на правителствената пресслужба Севделина Арнаудова и семейството ѝ.

През уикенда сайтът „Биволъ“ изнесе разкрития за имотното състояние на Арнаудова и съпруга ѝ Делян Димитров, от които става ясно, че семейството се е сдобило с два скъпи имота през 2015 г. и 2019 г. – апартамент от 198 кв. м. на стойност 352 049 лв. и огромна луксозна къща във вилната зона на „Бистрица“ на стойност 1 056 148 лв., около които изникват въпросителни за произхода на средствата.

Мълчанието и бездействието на НАП е необичайно на фона на практиката на агенцията да назначава проверки на физически лица, когато се появят обосновани съмнения в публичното пространство за несъответствие между доходи и имущество.

През 2010 г. данъчната агенция дори се захвана с акция „Хеликоптер“, която с помощта на „Авиоотряд 28“ засне редица луксозни имоти в известни квартали на София като „Панчарево“, „Драгалевци“, „Симеоново“, „Бояна“, „Бистрица“ и „Княжево“, за да се проследи има ли съответствие между „визуално скъпите имоти“ и доходите на техните собственици. В резултат в бюджета постъпиха около 13 млн. лв.

По случая „Арнаудова“ обаче НАП не дава признаци, че възнамерява да се задейства. Шефката на правителствената пресслужба твърди, че и двете ѝ скъпи покупки са финансирани с банкови кредити и дарения от майка ѝ Димитрина Кирилова, а транзакциите са станали по банков път, така че всичко е прозрачно.

Доходите на Севделина Арнаудова и съпруга ѝ за 2018 г. възлизат на 132 574 лв., а за 2019 г. – на 165 675 лв., по информация от имотните декларации, представени на в. „Сега“. Малко над 80 000 лв. е била основната годишна заплата на Делян Димитров от борда на държавната фирма „Булгартрансгаз“, а 22 469 лв. – възнаграждението му като нещатен сътрудник на ГЕРБ. Доходът на Севделина Арнаудова е бил 34 720 лв.

Срещу тези доходи Банка ДСК отпуска огромни заеми на семейството – 150 000 евро за апартамента от 2015 г. (този кредит е окончателно погасен само за около 5 години, въпреки че заемът е 30-годишен, б. р.), и около 500 000 евро за къщата в Бистрица (също със срок от 30 години).

Даренията от майката на Арнаудова са от няколко имотни сделки, които тя е направила през последните години и които също предизвикват въпроси за съответствието с доходите ѝ.

По данни, изнесени от в. „Сега“, на 1 април 2016 г. Димитрина Кирилова, която според публикации е работила в миналото в хотел, купува с лични спестявания апартамент от 128 кв. м. в хотелския комплекс „Глория палас“ в кв. Горна Баня на стойност 117 349 лв.. Интересното е, че продавачът на апартамента го е придобил през 2008 г. на далеч по-висока цена – 157 160 лв. Самата Кирилова продава въпросния имот през 2020 г. за сумата от 391 166 лв., които впоследствие дарява почти изцяло на едната си дъщеря, за да ѝ помогне с кредита за луксозната къща в „Бистрица“.

Дарение от 40 000 лв. за младото семейство е направил и бащата на съпруга.

Институцията, която по закон следва да проверява съотвествието на доходите и имуществото на хората на висши държавни длъжности, е Националната агенция за приходите. Нейният изпълнителен директор обаче се назначава от правителството и не е ясно как може да се осигури независимостта на данъчна проверка на толкова близък на премиера Бойко Борисов кадър, какъвто е Севделина Арнаудова.

В миналото НАП на два пъти провери надълго и нашироко сделките около апартаментите на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов, които също се оказаха финансирани от роднини, но така и не бяха разкрити никакви съществени нарушения.

Разкритията за имотите на Арнаудова съвпадат по време и с атаката срещу нея от страна на обвинения в 18 престъпления хазартен бос Васил Божков, които твърди, че тя е посещавала ежемесечно офиса му в „Нове холдинг“. Пиарката на Борисов обаче твърди, че Божков искал услуги от нея, а не обратното.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *