НАП затвори любим ресторант на Борисов

НАП затвори за 14 дни голям столичен ресторант, намиращ се в кв. Дианабад, заради нарушение на изискванията за регистриране и отчитане на продажбите. От агенцията не посочват името на заведението, но неофициално стана известно, че това е известният ресторант „101“, който се намира в спортния комплекс „Диана“.

При изненадваща проверка в обекта, инспекторите от звеното за фискален контрол установили, че едно от фискалните устройства не изпраща информация в НАП. Касовата бележка, която получили, след плащането на контролната покупка, била проверена чрез мобилното приложение на приходната агенция NRAMobile. То показало, че документът не е регистриран в НАП, което е потвърдено и от справка в базата данни на приходната агенция, в резултат на това е образувана проверка и е наложена административната мярка „Запечатване на обект“. Санкцията е с продължителност 14 дни, тъй като нарушението е за първи път, а ако се повтори, заведението може да бъде затворено за месец. Наложената мярка може да бъде обжалвана.

Управителят на заведението отказал коментар, собственикът ще обжалва наказанието, съобщи бТВ. По информация на „Капитал“ ресторантът е собственост на президента на федерацията по културизъм Александър Сталийски, който притежава също  фитнес и футболно игрище в комплекса „Диана“, както държи индиректно под наем целия комплекс от басейни. А за ресторант „101“ е известно, че е бил един от любимите на бившия премиер Бойко Борисов. Освен това е известна топлата връзка между Борисов и Сталийски, и т.нар. кръг „Котараците“.

Проверките на „Фискален контрол“ са ежедневни, следят се фискалните устройства в търговските обекти, издава ли се или не документ за продажбите, отговарят ли те на изискванията, наличностите в касата и маркираните суми и други. В рамките на контролните си действия, данъчните инспектори извършват контролни покупки и прилагат т.нар. способ „таен клиент“ или  провеждат т.нар. явно наблюдение, което означава, че те се легитимират и в продължение на няколко дни присъстват в заведението или хотела, напомнят от НАП.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *