Най-голямата измама на изборите са фантомните партии, които ще завлекат 15-20% опозиционни гласове в парчета под 4%

Голямата, истинска, политическа битка на предстоящите избори, е не между основните партии, а между фантомните им помощници. Именно там ще се реши ключовият въпрос кой ще е първа политическа сила, и ще получи първия мандат (макар и без гаранции да успее да го реализира).

Засега в този процес доста напред е ГЕРБ.

Минимум 10%, а може би – дори 15%, опозиционни гласове ще изгорят в партии под 4%, които не само изобилстват, но и щедро се поддържат от ГЕРБ.

Четирите основни, които се виждат, са АБВ, Партията на Божков, Възраждане и русофилската партия на Н.Малинов. Нито една от тези формации няма шанс да прескочи 4%, но всички те се базират на твърдо опозиционни гласове. Очаква се АБВ да вземе 2-3%, Божков – около 2%, Възраждане – 1%, и Възраждане на Отечеството – 1-2%.

Това обаче не е всичко. Още няколко дребни проекта имат шанс да станат успешни „мюрета“. Партията Общество за Нова България се съюзи с осъдената бивша кметица Десислава Иванчева. А самата Иванчева на Евроизборите взе 1,5%. Ако сега съюзът им докара 1%, ще е отличен резултат. Шанс за над 1% има и партия МИР.

И има още поне десетина субекта, които ще са под 1%, но заедно могат да изгорят 5-6%.

Какъв е смисълът от това?

Смисълът е, че общата база избиратели вече не е 100%, а е 85%. Тогава ако ГЕРБ имат 30%, това вече не са 30 от 100, а са 30 от 85. Т.е. това са фактически не 30, а 35% от депутатите, които са единствената бройка, имаща смисъл.

Този тип „унищожаване“ на гласове помагат най-много на най-голямата партия.

Но има още един по-важен момент.

Ако хипотетично няма изгорели гласове, а тези 15 се обединят в обща формация, или се прикачат към БСП, или към друга сигурна над 4% партия, тогава какво излиза?

Първо – ГЕРБ си има 30, а не 35% от депутатите. И второ. Ако БСП е условно втора сега – с 28%, то с 15% отгоре, тя ще бие. И то с много.

Т.е. „битката на фантомите“ е за първото място, и за общия брой опозиционери по принцип.

Съществуват обаче фантоми и от другата страна. Най-очевидният от всички е Цветан Цветанов с „Републиканци за България“. Тази партия доста успешно тегли гласове от ГЕРБ, като го осъществява не с медийна кампания, като другите, а с организация и структури. Доколкото става дума за контролиран вот, корпоративен, цигани и пр., то ако не е Цветанов, тези хора няма да имат друг избор, освен да гласуват отново за ГЕРБ.

Т.е. ако Цецо задигне 3% и не влезе, това е намаление с 3% на резултата на управляващите. Цецо обаче има доста сериозни шансове да влезе, след което – вече от по-силна самостоятелна позиция, да извие ръцете на Бойко, и пак да направят коалиция. Т.е., с шанса си все пак да пробие, Цецо не е точно „фантом“, той е по-скоро „риск да бъде фантом“.

Т.е. при управляващите има един единствен отвличащ гласове, и границата на отвличането е 3% (след това влиза и гласовете не се губят). Докато при опозицията има граница на отвличането някъде към 15-16%. Доста по-неизгодна позиция.

Реално, при управляващите най-сериозният риск е разпадът сред Патриотите. Явяването им с 3 отделни формации вещае, че нито една няма да влезе. В случая обаче не става дума за „фантоми“, а по-скоро за класическа глупост – кой да е войвода и да води бащина дружина. Т.е. това е разцепление. Общо така управляващата сега коалиция може да загуби 5-6%.

Дори да съберем загубите от Цецо, и тези от патриотите, отново те са по-малки от загубите на опозицията. Т.е. в битката на фантомите, предимството е на страната на ГЕРБ.

Но с това не свършва всичко. Има и други фантоми, чиято цел е да превърнат сигурни партии във фантоми.

Типичен пример е партията КОД на бившия здравен министър Петър Москов. Тя няма никакъв шанс да влезе, но има шанс да отвлече между половин и 1%. От кого?

От Демократична България. Която самата тя е на 5-6%. В случай на добро представяне на КОД, и малко по-слабо на Христо Иванов, е възможно ДБ да слезе малко под 4%. И тогава…

Тогава самата тя се превръща във „фантом“. Т.е. опозицията губи още 5-6%, считани за сигурни.

В подобна посока работи и „Глас Народен“ на Светльо Витков  – отново гласове на градската десница, които ще идат в нищото.

В този идеален за ГЕРБ вариант, загубените вотове на опозицията могат да идат на 20%, докато собствените загубени да са под 10%. А ако Цецо влезе, и се „помогне“ малко и на ВМРО, това могат да са чисти 8%. Т.е. загубите да спаднат под 2%. И това е съвсем изпълним вариант с огромния контролиран и лесно управляем корпоративен и цигански вот.

Т.е. обобщено – в битката на фантомите, управляващите водят с много, и им предстои съкрушителна победа.

И именно заради нея, ще има и щедри награди.

Системата със „субсидията над 1%“ точно за това се ползва. Всички тия партийки, които отвлекат 1% от опозицията, ще получат по 8 лв. на глас. А онези, които не успеят, ще са безплатна помощ, мотивирана от надеждата да стигнат тази ниска граница.

Която е 30 хиляди гласа. Примамливо, нали…

Добралите се до заветната бройка ще бъдат полети с по 240 хиляди лева  на година. Или близо 1 милион за целия мандат. А който успее да добута до 3%, ще получи 3 милиона.

Забележителното е, че субсидията се дава само за „партии“, а не за „коалиции“. Това очевидно е направено умишлено. Като има коалиция се увеличава шансът някой да прескочи 4%. Но рискът ако не прескочи, а остане примерно с 2%, да изпусне субсидията, кара партиите да не се съюзяват.

И двойният стандарт личи отдалеч. За парламентарно представените партии, няма такова ограничение. Т.е. дори да са в коалиция, ако влязат в парламента, те си получават субсидия, и си я делят по собствени критерии.

Защо за големите коалиции ще има финансиране, а за по-малките – не…?

Много просто – за да се ползват малките единствено за роене на гласове…

Така с държавни пари, Бойко подкупва всякакви политически авантюристи и шмекери, да участват в изборите, за да омаломощават опозицията.

Нека погледнем алтернативния вариант, който се случи на Президентските избори. Там вотът е ясен – за или против ГЕРБ. А резултатът – 63% против. И това след всички изборни измами и фалшификации. Реално е бил и повече. Т.е. ако няма разпиляване на гласове, като на мажоритарен избор, или пък ако имахме двупартийна система (тип Великобритания), ново правителство на ГЕРБ би било невъзможно. Всъщност, дори настоящото би било невъзможно, защото на предните избори Бойко отново успя да убие около 15% опозиционен вот.

И към края, но не на последно място, единственият който няма да загуби и 1 глас към фантоми, е ДПС. Такива фантоми просто няма, и се очаква убийствен резултат за партията. Изненадани ли сте? Кой е реалният управник на тази страна, когато българите са разроени и разделени?

Може ли да се противодейства на това?

Реалистично – НЕ. Системата е ясно изследвана и изпитана, и винаги се знае, че е пълно със заблудени избиратели, които не мислят много, и гласуват за фантоми. Т.е. колкото повече инжектираш самите фантоми с допинг, толкова повече гласове зануляваш.

Идеалистично – ДА. Ако хората започнат да мислят, и да гласуват единствено за сигурни партии. Да, изборът е по-ограничен. Но това е по-малкото зло пред загубата на гласове, и всъщност накрая – гласът ти да иде при ГЕРБ.

А генералното решение, очевидно е в съвсем друга посока. Да се отнеме възможността за такива шашми чрез премахване на парламентарната република и замяната и с Президентска. А самият избор на Парламент да е без 4% бариера, която не е нужна, ако изпълнителната власт се избира отделно. Смисълът на „бариерата“ е да има по-стабилен законодател, за да може да се състави правителство. Но ако то самото се избира отделно на пряк вот, тогава няма причина да се пречи на всеки събрал гласове дори за 1 депутат, да го вкара. Всъщност, това би било и фактическо въвеждане на мажоритарни избори, което е нещо друго, искано от народа…

Но изпълнението на подобно решение е свързано с революция. Корумпираната система никога няма сама да направи онова, което ще я убие…

Добри Божилов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *