Най-богатите в Русия загубиха 32 млрд. долара заради кризата в Украйна

Генади Тимченко – един от акционерите в компанията за производство на газ „Новатек“, оглавява класацията със загуби от близо $6.5 млрд. за 2 месеца

Най-богатите хора в Русия загубиха сумарно над 32 млрд. долара през 2022 г. заради кризата в Украйна, е прогнозите са тази сума да набъбва в идните месеци, тъй като напрежението продължава да расте, а Запада готви още нови санкции.

Според индекса на милиардерите на Блумбърг – списък с 500-те най-богати хора на планетата, Генади Тимченко, който има участие в редица енергийни компании и други бизнеси, се оказва най-потърпевш от ситуацията. Милиардерът държи част от руския газопроизводител „Новатек“ и е загубил 6.47 млрд. долара от началото на годината. В момента неговото богатство се оценява на около 16 млрд. долара, съобщава RT.

Друг от акционерите на същото дружество – Леонид Микелсон е загубил 6.2 млрд. долара за двата месеца на 2022 г., като към момента той има около 26 200 000 000$. Президентът на петролната компания „ЛУКОЙЛ“ Вагит Алекрепов пък е загубил „само“ $3.5 млрд., а цената на акциите се е сринала с близо 17%.

23-мата най-богати руснаци в момента притежават общо 343 000 000 000 долара, в сравнение с 375 млрд. в края на 2022 г.

Стоковия пазар в Русия се срина тази седмица след като президентът Владимир Путин призна за независими двата източни региона в Украйна – Донецк и Луганск.

Междувременно САЩ анонсира първата порция санкции срещу Русия, с които се прицелва именно в елита на страната и техните семейства. Идеята е да се „отрече управлението на Русия от западно финансиране“.

В същото време Германия суспендира проекта за „Северен поток 2“, като му отряза сертификацията, с което той се отлага за неопределен срок от време – решение, за което е спорно дали ще санкционира Москва или Брюксел, тъй като Съюза към момента е зависим почти изцяло от руския газ. Великобритания също се включи, като наложи санкции на пет от руските банки и три от най-богатите хора в страната, сред които е и Тимченко.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *