Над 500 заети в ТЕЦ Марица 3

Според ръководството е възможно с реализацията на проект за производство на зелена енергия от биогаз

Наскоро от ръководството на ТЕЦ Марица 3 обявиха, че към момента важна стъпка по пътя на декарбонизация за дружеството ще бъде реализацията на проект за производство на топлинна и електрическа енергия с основно гориво биогаз. Горивото е 100% зелен източник на енергия поради факта, че се произвежда от не съдържащата въглеродни емисии биомаса.

По думите на Юлиян Семерджиев от борда на директорите на централата реализацията на проекта ще има огромен социален ефект за развитието на района около Димитровград. Осъществяването на инвестиционното намерение ще създаде още поне 300 работни места в следващите няколко години. Така персоналът на ТЕЦ Марица 3 ще се удвои като достигне около 500 души.

В момент на огромна по размери икономическа и военна криза запазването на работните места на трудово устроените в енергийния сектор е от съществено значение за националната енергийна сигурност. Средната работна заплата в дружеството в момента е около 2000 лева. Отделно се планира и увеличение на възнагражденията на персонала, за да се компенсира влиянието на високата инфлация“, каза Юлиян Семерджиев.

Представителят на Ръководството припомни, че според последната обявена статистика от Националния статистически институт в края на миналата година средната работа заплата в Хасковски район е около 1200 лева.

Според Юлиян Семерджиев реализацията на проекта за строителство и внедряване в работен режим на модерна инсталация за производство на топлинна и електрическа енергия от зелен източник, какъвто е биогазът, ще допринесе за затвърждаване на мястото на ТЕЦ Марица 3 като един от най-големите работодатели в Хасковска област.

Решени сме да „случим“ енергийната трансформация на ТЕЦ Марица 3 и да запазим работните места на гражданите. Надявам се да ни бъде позволено да реализираме зеленото преобразяване на предприятието по най-добрия начин!“, каза Юлиян Семерджиев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *