Надежда Йорданова спря българския закон „Магнитски“

В законопроекта има несъответствия и противоречия с Конституцията, обясниха от Министерство на правосъдието

 

В Министерство на правосъдието е създадена работна група, която да изготви проект на закон за мерки за превенция и защита на националната сигурност от посегателства, свързани с опасност за икономическата и финансовата сигурност на държавата. В нея участват и експерти на Министерство на финансите, на външните работи, Българска народна банка, Национална агенция за приходите, представители на академичните среди и др.

Към настоящия момент работната група не е приключила своята работа. Разпространеният на 26.05.2022 г. в медиите текст на законопроект има несъответствия и явни противоречия с Конституцията на Република България, актовете на Европейския съюз и Европейската конвенция за защита правата на човека, поради което не може да бъде подкрепен в този му вид от Министерство на правосъдието и поставен на обсъждане.

Работната група стигна до несъмнен извод за важността от такава регулация, но при несъмнено съответствие с българския и европейския правов ред.

Работата на групата е динамична и веднага след като законопроектът бъде готов, той ще бъде разгласен по съответния законоустановен начин, поясниха от правосъдното министерство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *