Наглост е Борисов да иска от „Промяната“ и ДБ да му станат патерици

Предложението на ГЕРБ към „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ да управляват заедно е нахален опит на Борисов да си намери патерици, с които да продължи властта си.

Предложението също така е и безсрамна демагогия, с приказки за „подкрепа на Украйна и за въвеждане на еврото в България“. Нещо като „Анти Путин коалиция“, ако откажеш, ще те обвинят в путинизъм.

Правителството на четворната коалиция ПП-БСП-ДБ-ИТН беше атакувано от първия си ден с всички средства. Борисов изрече не една и две лъжи, хвърли всички усилия да ги свали, обвини ги за световната криза и инфлация, засипваха ги с измислени компромати, а сега невинно предлага да го подкрепят. Голяма наглост е да искаш да ти станат патерици тези партии, които си обвинил за цените на газа и петрола, неспособност да управляват, за кражби, любовни афери, и т. н. всички земни грехове.

И предложението идва, след като още в нощта след изборите и „Продължаваме промяната“, и „Демократична България“ обявиха, че няма да влизат в коалиция с ГЕРБ за правителство.

В миналия парламент не само ГЕРБ, а и ДПС, Възраждане, го играеха опозиция, и когато към тях се присъедини ИТН, свалиха правителството. В това начинание се включи и новата партия на ген. Янев.

С активното участие на президента и служебния кабинет, резултатът от изборите е такъв, какъвто го виждаме.

Сега тези, които свалиха предишното правителство, е редно да си направят правителство и да управляват заедно. Не да се крият зад ПП и ДБ, или експертни кабинети. Нали това искаха?

Вместо това Борисов предлага посредници да водят преговори между него и ПП и ДБ. Споменаха имената на Росен Плевнелиев и Соломон Паси. Така предложението му придобива комични черти. Плевнелиев да увещава ПП и ДБ да пристанат на Борисов и – хоооп, те приемат. Номер подходящ за комедийно шоу.

Президентът, който помогна да свалят правителството в сложна обстановка в света, настоява за стабилно правителство. Но с действията си не допринесе това да стане. Сега той, заедно с другите, които предизвикаха избори, имат пълните възможности да съставят ново стабилно мнозинство. А не да канят ПП и ДБ за украса и за „евроатлантическо алиби“.

Какъв всъщност е проблемът с правителството?

Казва се Бойко Борисов. Той направи уклончиво изказване, че може да се оттегли, а може и да не се оттегли. Готов би на компромис „в името на народа“. Направо да се просълзиш. Него не го интересува в действителност нито еврото, нито Украйна, нито народа. Ще приеме всякакви условия, ще се пише пръв евроатлантик, а всъщност единственото, което го интересува, е на него лично какво ще му гарантират. Защото виси възможността да бъде съден и разследван, пречка за което е сегашният главен прокурор. Гешев го пази старателно от реални корупционни скандали. Големите медии също го прикриват и замитат всичко под килима.

В коментари в чужбина за изборите в България се споменава за проблема Борисов. Казват, че има оцапан имидж,, трудно ще състави правителство, има „токсична репутация“ („Политико“).

Как пък нито една голяма българска медия, нито един анализатор в телевизиите, не каза нещо такова за Борисов – да посочи проблема, както го посочват по света. На нито един водещ не му се скърши езика да го зададе поне като въпрос. Сякаш живеем в паралелна реалност, заровили сме си главата в пясъка и не виждаме какво е Борисов.

Усещат ли колко са жалки хекимяни, харалани, бойковасилевци?

След изборите основна тема в тв студиите беше как да се съберат над 120 депутати, за да направи ГЕРБ правителство. С намеци, че партии, които не искат да станат патерица на Борисов, са национално безотговорни и хвърлят страната в хаос.

Иван Бакалов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *