Мръсна война за газа, 1 млрд. лева щели да потънат в нечии джобове

Ще се намърдат на пазара компании, които ще играят ролята на посредници, прогнозира отстраненият шеф на „Булгаргаз”

1 млрд. лева ще потънат в нечии джобове. Големите търговци в момента всячески се опитват да си прокарат интересите, включително и през КЕВР, а тези пари няма да спомогнат за по-ниската цена и няма да може да се възползва индустрията. Това каза в интервю за Нова телевизия отстраненият шеф на „Булгаргаз” Николай Павлов.

„Следете какво се случва с дружеството – изтича споразумението с азерите, както и договорът с „Газпром“, нямаме гръцка връзка и няма да имаме до края на годината! Нищо чудно да се намърдат и компании, които ще играят ролята на посредници“, добави той.

„Разликата в цената на „Булгаргаз“ и на европейските пазари, т.е. тази, на която търговците могат да докарат газа в България, пресметната съгласно количествата, е 1 млрд. лева за последната година, включително и януари месец“, каза бившият шеф на дружеството, след като водещата на „Здравей, България“ Мира Иванова го пита кои са тези посредници, желаещи да станат още по-богати.

Очевидно става въпрос за много сериозни интереси, които стоят зад нашето отстраняване, подчерта той, а на въпроса дали това е целта на атаката срещу него, отговори, че такива са съмненията и нямало друго обяснение за съсипването на една фантастична компания.

След като водещият Виктор Николаев го пита как коментира заплахата, че ще бъде подведен под наказателна отговорност, бившият шеф на дружеството каза, че нямало никаква причина за това.

„Булгаргаз“ извършва дейността си стриктно спрямо нормативната уредба. Следваме правилата за търговия. Не сме вземали грешни решения, които да доведат до увеличаване на цената на газа. Всеки договор се обсъжда от експертно ниво от ръководното, минава през собственика – Българският енергиен холдинг и през Министерството на енергетиката“, заяви Павлов.

Той определи като абсолютна глупост твърдението на енергийния министър, че цената на газа е нямало да се вдигне с 30, а с 5%, ако в дружеството са работили както трябва.

„Високите цени на газа са навсякъде в Европа, а в България са едни от най-ниските. Поскъпването у нас се дължи изцяло на външни фактори – на рекордно високите котировки на европейските газови пазари, двойното увеличение на цените на петрола за една година. Ние сме си свършили работата – имаме ниска цена и не сме оставили никой без газ. Огромни печалби имаме“, заяви Павлов.

„Булгаргаз“ в момента е в своя апогей. Бизнесът е доволен. Ако не беше, щяха ли да купуват газ от нас?“, попита той.

„През миналата година постигнахме огромно намаление с „Газпром“, като предоговорихме ценонообразуването. Бяха възстановени над 200 млн. лева на клиентите. Работим с много ниска надценка. Кой ще работи, ако тя е 1%?“, каза още Николай Павлов.

Вчера Бойко Рашков каза, че има едно лице, на което скоро ще се повдигне обвинение, а след като бе попитан дали говори за Николай Павлов, вътрешният министър каза „приближавате се до истината“.

Уволнение за някой, който е нанесъл вреда за българските потребители няма да е достатъчно, коментира пък премиерът Кирил Петков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *