Мощни протести срещу Кремъл се провеждат в Далечния Изток

Жители на Хабаровск демонстрират в защита на арестувания губернатор Сергей Фургал

Мощни протести в защита на губернатора Сергей Фургал се провеждат вече седмица в далекоизточния град Хабаровск. Той бе арестуван миналата седмица заради обвинения, че е участвал в организиране на убийства на няколко бизнесмени преди 15 години. Фургал отрича, а в момента се намира в арест в Москва. Привържениците му считат задържането за политическа репресия, тъй като на изборите през 2018 г. той победи с голяма разлика кандидата на партията на Путин „Единна Русия“. Освен това Фургал е бил и депутат през тези 15 години, но не е бил съдебно преследван заради визираните престъпления. Демонстрациите се считат за пряко насочени срещу властта в Кремъл.

Протестът този уикенд премина с голямо автошествие. Няма официални данни каква е била числеността му, но някои медии съобщават за 50 000 души. Властите засега се държат внимателно. Няма данни за упражняване на сила, макар че за протестите липсва официално разрешение. И властите, и Фургал призоваха хората да не се събират заради коронавируса.

Фургал е бивш лекар, бизнесмен и депутат от Либерално-демократическата партия на Русия. След ареста му политическата формация заплаши да напусне парламента и да изтегли другите нейни губернатори. Тя обаче подкрепя Путин по много от темите, включително за скорошните конституционни промени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *