Морфов: Ситуацията в Народния театър е копие на случващото се в държавата

Министърът на културата не вижда причини за наказание на директора Васил Василев

 

Така повече не може да се живее. Продължаваме да бъдем в сянката на уродливо управление вече в продължение на толкова много години. Цялата държава се е впила в нормалните хора и смуче кръвта им, защото ги е страх, защото са бедни, защото са слаби. И те това използват. Това каза режисьорът Александър Морфов пред БТВ.

“И може би трябва да дойде моментът – аз не говоря за революции, – но може би трябва да дойде моментът, в който да се каже “така повече не може да се живее”! Те ни изпиха всичко! Аз не говоря за ситуацията в театъра – тя е едно мини копие на онова, което се случва в държавата.

“Един самопровъзгласил се диктатор, който управлява с всичките номенклатурни канцеларски номера, унижава хората, освобождава тези, които не му трябват; назначава други – целият апарат е обърнат наопаки от неговите хидри, които подслушват, гонят, унижават”,  така доскорошният главен режисьор коментира ситуацията в Народния театър. В началото на седмицата директорът го уволни заедно с пиарката Велислава Кръстева, бивша депутатка и пиар на ДПС.

“И разбира се, неговият голям ход беше в това, че купи актьорите. С първото си идване той ги купи – направи им заплатите три пъти по-големи. Даде им премии между 8 хил. и 18 хиляди лева, и цялото племе тръгна след него”, каза още Морфов.

“Директорът Василев ме уволни със заповед. Това са едни ченгеджийски номера, които през цялото време се повтаряха – пишат ми писма, които аз получавам през съдия-изпълнител; викаха ме на разпит в полицията заедно със съпругата ми, за всичко онова, което аз предварително бях признал.

Това е моят протест срещу това да не се намества политиката вътре в театъра, и че човекът, който ръководи театъра, трябва да бъде независим както самия театър. Директорът отказа. Призна публично, че е зависим от ДПС и другите управляващи партии. С наглостта си, която започна да сипе върху мен и хората като Албена Колева и Валери Йорданов, – дописки и наказания; дори и Валери, който 18 години е в Народния театър, го накараха да се изнесе от неговата гримьорна и да отиде в друга – това е знак на крайно унижение с мотива, че той е “тук за малко”.

“Онзи ден това нищожество (има предвид директора Васил Василев, бел. ред.) казало на някаква пресконференция, че за Народния театър нямало значение какви личности са там, – това пряко значи “има човек, има проблем; няма човек, няма проблем”. Явно има много голям чадър, който го защитава – сигурно от една страна е президентът, при който отидоха на крака да му се кланят и да му целуват ръка (група от НТ се яви на среща с Радев пред месец, б.р.), от друга страна са ДПС, от друга – моите отдавнашни приятели от ГЕРБ и Бойко Борисов. Тези хора нямат съвест, нямат морал”, заключи Морфов.

“Лошото е, че липсата на морал и съвест се оказа печелившата стратегия за кариеристите, за хората, които искат да постигнат “нещо” в този живот. Това ли е примерът, който се дава на младите хора – че трябва да нямаш съвест и морал, за да пробиеш?!”, попита още режисьорът.

За записа на разговора между актьора Евгени Будинов – бивш депутат от ГЕРБ, и Морфов, който Тома Биков разпространи, днес Морфов каза, че е изрязан. Че говорят на репетиция пред много актьори и преди репликата на режисьора “ти си гербаджийски боклук” Будинов му обяснявал, че няма да отиде пак в ГЕРБ, ако Морфов го върне в пиесата “Хъшове” поне за още една постановка, но от друга страна бил закъсал финансово, и тогава Морфов избухнал: Ти си гербаджийски боклук”. “Какво може да бъде определението за такъв човек, дори “гербаджийски” му е много, той просто си е боклук”, каза още режисьорът.

“Съзаклятието на лицемерите” се казва последната постановка, която правех, но заради уволнението ми няма да се осъществи”, каза още Морфов.

Скандалът в Народния театър започна миналата есен, когато Морфов изрисува вратата на пиарката Велислава Кръстева с флумастер: “ДПС!”, “Изчезвай” и “Връзки с обществеността на Доган”. Днес той напомни, че това се случва след възстановената постановка на “Хъшове”, които започват с това как хъшовете “рисуват” по Дунава с тебешир надписи срещу султана.

“Проблемът в Народния театър не е там, където си мислим. Проблемът е в разделението, което се получава между артистите. Тези хора започнаха да се гледат накриво и започват да не си говорят, а това е много сериозен проблем… Ако имам основания да накажа директора на Народния театър, не се съмнявайте, аз ще се възползвам от тях, но такива нямам… От мен се иска да реагирам на нещо, което е неправилно, но не е незаконно. Неправилното не е раздялата между двамата (Васил Василев и Александър Морфов – б.р.), неправилен е начинът. Актьорите, които защитават Морфов, скочиха и поискаха от мен да накажа директора, въпреки че няма правни основания за това, т.е. говорим за едно желание за линч. Това е нещо, което е обратно на правова държава, към която се стремим”. Това заяви пред БНР служебният министър на културата Найден Тодоров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *