ММА боец купи от Пеевски имоти за над 15 млн. лева

Санкционираният по „Магнитски“ депутат ударно разчиства имуществото си

Депутатът от ДПС Делян Пеевски, който е санкциониран по глобалния закон „Магнитски“ на САЩ, продължава с ударната продажба на имоти, пише „Капитал“. Обектите са много и включват големи имения в периферията на столицата, апартаменти в града, незастроени парцели, магазини и офиси и дори почивна станция на Витоша, чиято обща стойност надхвърля 15 млн. лева.

Преди празниците фирмата „Интръст“ на Пеевски продаде имущество в страната за 4,85 млн. лева на компанията „Стройко 2011“, която е собственост ММА треньора Севастиян Костов. Сега купувачът е същият, което повдига въпроса по какъв начин е финансирана внушителната сделката за толкова имоти. Костов няма други фирмени участия освен в спортния си клуб за бойни изкуства. Не се вижда и да са сключени ипотеки върху придобитите имоти, така че произходът на средствата му е доста любопитен.

Продадени са имения в престижните южни квартали на София в подножието на планината. Безспорна перла в пакета е къща на ул. „Златен век“ 31 в „Симеоново“, която е оценена на 4.5 млн. лв. В Имотния регистър тя е описана като еднофамилна жилищна сграда с 450 кв.м застроена площ, като обаче тя е двуетажна, така че реално РЗП вероятно е близо двойно по-голяма. На парцела от 2.4 дка има и пристройка гараж 70 кв.м, а според сателитните снимки има басейн. В допълнение е прехвърлен и съседният терен 835 кв.м заедно с разположената на него сграда. Тя е използвана за гараж за лимузини, давани под наем.

Севастиян Костов се е сдобил и с друга двуетажна къща на съседната улица „Иван Богданов“ 2 за 2 млн. лв. Тя е само с 350 кв.м РЗП и с по-малък двор, като целият парцел е под декар. За сметка на това отделно сред покупките му е и съседната доста по-неугледна двуетажна къща със 120 кв.м застроена площ, разположена на 1.2 дка терен, която е оценена на под 900 хил. лв. А също и три залепени незастроени парцела с общо близо 2.5 дка площ.

Още една от скъпите покупки е за 2.5 млн. лв. Това е триетажна къща на ул. „Диамант“ 47 в края на „Горна баня“ с 800 кв.м РЗП, като към нея има и двуетажна обслужваща сграда със 109 кв.м площ. Те са разположени на 2.1 дка терен, като преди входа улицата е запречена от бариера. На съседния незастроен парцел има тенис корт, до който, видимо от сателитните снимки, достъп има само откъм имението. А като бонус върви и съседната двуетажна къща на ул. „Каменица“ 32А с оценка 793 хил. лв.

Последната по-значима къща е в „Бояна“ на „Панорамен път“ 59, в близост до Княжевската гора. Двуетажната сграда със 158 кв.м площ плюс 58 кв.м лятна кухня е оценена на 1.37 млн. лв. Сред имотите е и бившият почивен дом на Полиграфическия комбинат, който е навътре в самия парк Витоша.

Освен всичко това има и още множество имоти в самата София. В няколко сделки са прехвърлени много апартаменти, офиси и гаражи в имота на ул. „Ралевица“ 79 в кв. „Манастирски ливади“, където е и понастоящем регистрацията на самото „Интръст“. Един офис и три гаража са прехвърлени не на „Стройко 2011“, а на управителя й и доскоро неин едноличен собственик – Виктор Недялков.

Други локации са улица „Атанас Далчев“ 6 в кв. „Изгрев“, където са продадени няколко апартамента на обща стойност 2 млн. лв., както и Royal Park Residence в „Бояна“ на ул. „Лунна папрат“. Там има два апартамента, единият от които с внушителните 732 кв.м, които са прехвърлени при оценка 1.7 млн. лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *