„Медиана“: 7 формации в парламента, пак рекордно ниска избирателна активност

Пред урните се очакват около 2,5 млн. избиратели

 

Към момента може да се очакват поредните „избори с най-ниска избирателна активност“, седем формации преодоляват 4-процентната бариера за влизане в парламента, ГЕРБ-СДС се очертава като първа политическа сила, като води с около 2% на „Продължаваме Промяната – Демократична България“. Това сочи проучване на „Медиана“ за нагласите на избирателите към 23 март.

Данните на „Медиана“ показват, че пред урните могат да се очакват около 2,5 млн. избиратели. Но 10% от заявилите, че може да отидат до урните не са решили твърдо дали ще го направят и за кого ще гласуват. Това представляват около 250 хил. колебаещи се потенциални избиратели, които могат драстично да променят настоящата картина, посочва социологическата агенция

Към момента ГЕРБ-СДС получава предпочитанията на 24,7% от решилите да гласуват, като изпреварва с около 2№4 пред коалицията ПП–ДБ (23,1 на сто). ПП-ДБ засега не успява да консолидира напълно бившите избиратели на двете основни формации участващи в нея, отбелязва „Медиана“

„Възраждане“ – с 14,5 процента, към момента е трета политическа сила, като данните показват нарастване на потенциала им. ДПС са четвърти с 13,2%, но при изследването не е отчетена традиционната подкрепа за партията от гласуването в чужбина.

БСП получава 8,6%, като изглежда, че засега е спряла бурния отлив на симпатизанти, но тук значително се е увеличил обемът на колебаещи се избиратели – нещо нехарактерно за тази партия, се отбелязва в анализа на „Медиана“.

Данните ѝ към 23 март 2023 г. показват, че следващият парламент вероятно ще бъде сформиран от седем партии/коалиции. „Левицата“ (4,3%) и „Български възход“ (4,5%) засега са над бариерата за влизане в парламента. ИТН също запазва шансове (3,4%).

Според „Медиана“ нагласите на избирателите към момента не дават особени надежди за бърз изход от политическата криза.

„Независимо от това коя политическа формация ще бъде първа и коя втора (респ. трета, четвърта) те ще трябва да решат една много сложна гатанка. Огромната маса от избирателите (около 60%) не биха искали нито правителство лидирано от ГЕРБ, нито правителство лидирано от ПП-ДБ, нито коалиционно правителство между двете (потенциално първите две политически формации).

Същевременно огромната маса от избирателите са омерзени от непрестанната политическа баталия и политическа нестабилност и желаят сформирането на редовно правителство“, посочва „Медиана“.

Според анализа на агенцията се оформя парадоксална картина:

„Не искаме тия, не искаме и ония, не ги искаме и заедно, но … трябва да се състави редовно правителство!“

Вероятно единствения изход от това положение е съставянето, под някаква форма, на „служебно“ (временно, експертно и т.н.) непартийно правителство … или нови избори, заключава „Медиана“.

Изследването на „Медиана“ е проведено в периода – 17 – 22 март 2023 г.  г. с 978 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция МЕДИАНА и е реализирано със собствени средства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *