„Медиана“: Партията на Слави – първа политическа сила

ГЕРБ и БСП с изравнени сили. В НС влизат седем партии, сочат електоралните нагласи към момента

„Има такъв народ“ изпреварва с около три процента основните си опоненти – ГЕРБ и БСП, които са с практически изравнени позиции.

Това сочат данните от актуално национално представително изследване на „Медиана“.
Проучването е проведено в периода 10-15 юни 2021 г. с 1008 души (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция „Медиана“ и е реализирано със собствени средства.

ИТН взема 24 на сто. ГЕРБ е с 21,4 на сто, а БСП – 21,3 на сто, ако парламентарните избори бяха днес. Четвъртата позиция е за ДПС с 11,2 на сто, ДБ взема – 7,2 на сто. В парламента влизат още „Изправи се! Мутри вън!“ с 6,9 на сто и „Българските патриоти“(коалицията, която включва ВМРО, НФСБ и „Воля“)- 5,1 на сто.

Така според данните на „Медиана“ след 11 юли ще имаме 7 политически сили в парламента. Тази картина е въз основа на гласове от страната, без тези от чужбина, уточняват от агенцията.

„Избирателите на „Има такъв народ“  са най-неустойчивата и мобилна маса от избиратели въобще. Една трета от тях са млади хора до 30 години, близо 60 % планират да ходят на море. Трудно е да се прогнозира доколко Слави Трифонов ще успее да ги привлече пред урните през юли и дали няма да предпочетат нещо по-приятно“, отбелязват от „Медиана“.

Според коментира на агенцията при „БСП за България“ се наблюдава известен прилив, вероятно заради лансирания формат „широка лява коалиция“. ГЕРБ намалява своята популярност, но оставащите му избиратели са силно мобилизирани да защитят своята власт (а вероятно и обществените, и професионалните си позиции)“.  ГЕРБ губи комформисткия вот, който имаше като управляваща сила.

Независимо от летния сезон може да се очаква повишаване на изборната активност. Данните показват значително повишаване на декларативната готовност да се участва в изборите. Можем да очакваме приблизително 3.5 – 3.6 млн. избиратели пред урните, е прогнозата на агенцията.

38 на сто от анкетираните смятат, че ГЕРБ няма шанс да се върне на власт след тези избори. 32 на сто са на обратната позиция. 30 на сто не могат да преценят.

45 на сто смятат, че служебното правителство „вдъхва доверие“, 27 на сто не се съгласяват с подобна констатация.

Над половината от участниците в изследването – 52 на сто, са категорични, че главният прокурор Иван Гешев трябва да бъде сменен.

Очертава се сериозен проблем с ваксинацията срещу коронавируса. Над 40 % от пълнолетните у нас не възнамеряват да се ваксинират, а още 29 % се колебаят дали да го направят, показват още данните на „Медиана“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *