МВР арестува мъж за постове за коронавируса във Фейсбук

Той е от Силистра и разпространявал слухове за заразени. МВР следи 3000 лица, които са поставени под карантина

Мъж от Силистра е бил арестуван от МВР заради постове във Фейсбук, свързани с короновируса. Това обяви главният секретар на МВР Ивайло Иванов по Нова тв. Мъжът разпостранявал слухове, че определени лица са доказано заразени с вируса, но след като са тествани, те се оказвали здрави.

Това е втори случай на арест за невярна информация. Преди дни ДАНС и МВР задържаха в Пловдив мъж по обвинение, че всява паника, като разпространява в Интернет невярната информация, че в учебно заведение в града има сто души, заразени с коронавируса, а ръководството на учебното заведение криело. По-късно стана ясно, че той е студент от Медицинския университет в Пловдив. Задържаният е на 22 години, роден е в Бангладеш и е гражданин на Великобритания. В социалната мрежа на Медицинския университет той е публикувал невярна информация, че е присъствал на заседание на ръководството на учебното заведние, на което е станало ясно, че има над 200 заразени, някои от тях студенти в тежко състояние, но е взето решение това да се крие.

Главният секретар на МВР обяви и, че мерките за карантината се нарушават ежедневно. „Към този момент случаите са над 30. Има и други преписки, които следва да бъдат докладвани на прокуратурата”, добави Иванов и отбеляза, че всеки един пристигащ от рискова дестинация или контактен с болен се поставя под карантина.” Поставянето под карантина лавинообразно нараства. Към момента са поставени 3000 души, до снощи бяха 2300″, уточни той. Броят им вече е близо 3 000″, каза още Иванов.

Главният секретар на МВР заяви и, че са постоянни операциите срещу спекулата, включително и в аптеки. Към момента обаче имало издадени само актове и няма образувани досъдебни производства

Две нови досъдебни производства на Районната прокуратура във Варна, водени за нарушаване на наредбата и свързаните с нея мерки за ограничаване  разпространяването на COVID-19, са взети на специален надзор, съобщиха в същото време от Апелативната прокуратура във Варна. И двете досъдебни производства на Районната прокуратура във Варна се водят за престъпления по член 355, ал. 2 от НК.

На 7 март тази година 71-годишната Желка Д. пристигнала с полет от Италия в България, а на 13 март напуснала страната през ГКПП на летище София.

На 2 март тази година 52-годишният Тодор В. пристигнал в България през ГКПП – Калотина, а на 13 март напуснал през ГКПП – Връшка чука с товарен автомобил.

По този начин и двамата варненци са нарушили наредбата, издадена против разпространението на коронавирус, като деянието им по  член 355, ал. 2 от НК е извършено по време на епидемия – пандемия от заразната болест, свързана със смъртни случаи. Както вече се знае, престъплението по член 355, ал.2 от НК се наказва с лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 000 до 50 000 лв., припомнят от прокуратурата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *