Мая Манолова оглави комисията за ревизия на кабинета „Борисов“

След часове на трудно гласуване, прегласуване, процедурни хватки и взаимни обвинения, парламентът успя да приеме създаването на Временна комисия за проверка на злоупотребите на управлението на правителството на ГЕРБ.

Първоначалното предложение на „Изправи се! Мутри вън!“ бе комисията да се казва Комисия за ревизия, но ДПС поискаха думата „проверка“ и така бе прието окончателното й име. Целта е да се установят злоупотеби при разходването на средства от Министерския съвет, министерствата, държавните органи и държавните предприятия. Мая Манолова бе избрана за председател на комисията.

Спор предизвика и темата дали ревизията да е за последните 10 години назад или само за мандата на последното правителство на ГЕРБ.

Първоначалното предложение, внесено от Мая Манолова, бе да се прави ревизия само на последните четири години, т.е. на третия кабинет на Бойко Борисов. По предложение на ГЕРБ и с подкрепата на БСП и ДПС обаче бе прието проверката да е за последните десет години, т.е. на кабинетите на ГЕРБ и на Пламен Орешарски. Не бе обявено дали ще се проверяват и действията на служебните кабинети.

Става въпрос за комисия, която ще работи поне три месеца за установяване на злоупотреби и нарушения при разходването на средства от Министерския съвет, министерствата, държавните органи, държавни предприятия и дружества с повече от 50 на сто държавно участие.

Не бе прието и предложението на социалистите за мораториум върху решенията на Министерския съвет в оставка за сключване на договори за концесии и продажба на болници и друга държавна собственост. Не го подкрепиха “новите партии”, ДПС “Демократична България”.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова реагира остро на противопоставянето на мораториума и обяви, че единствено левицата остава принципна и вярна на искането си за промяна на модела и спиране на задкулисните сделки на ГЕРБ.

Иван Иванов от левицата дори намекна, че в залата има депутати, не от ГЕРБ, които имат интерес от концесионни договори, които текат в момента и затова отказват мораториум. ДПС явно се припознаха в предположението и скочиха да се защитават. Йордан Цонев обясни, че нямало как текстове за мораториум да се вкарват в решението за комисията за ревизия. Трябвало да се направи по друг начин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *