Машините за гласуване били много лесни за хакване

Машините за гласуване са лесни за хакване, заяви математикът проф. Михаил Константинов, председател на „Информационно обслужване“ по bTV.

По думите му няма значение къде са съхранявани машините за гласуване, стига те да са пазени добре.

„Никое видеонаблюдение не може да гарантира нищо. Не е добре хората да бъдат наблюдавани, защото така са лесно управляеми“, коментира той.

„1 милион са хората, които ще гласуват в чужбина. Официална статистика няма, но има много точни оценки. Всички български избиратели са 6 милиона и 800 хиляди, това са българите над 18 години. Ние знаем колко са в България, но НСИ има начини да ги оценява. В България има 5 млн. и 800 хиляди избиратели, а колко остава – 1 милион. Те се наричат мъртви души, но са си съвсем живи хора, които са най-вероятно в чужбина“, информира проф. Константинов.

„От 1 млн. души гласуват около 150 000, мисля че над 120 000 гласуваха на предишните избори. За 9 парламентарни избора от 1991 г. до сега статистически само 15 депутати са избрани от гласовете от чужбина. През 2017г. нито един депутат не е бил избран с гласовете от чужбина.

Ако бяхме махнали гласовете от чужбина тогава, щяхме да имаме същия парламент.

Не казвам, че трябва да се махне, но трябва да се даде пълна възможност на българите в чужбина да гласуват, но електорален ефект на българите в чужбина няма“, добави той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *