Масивен теч на лични данни от НАП – засегнати са 5 милиона българи

НАП и специализираните органи в МВР и ДАНС проверяват сигнал за потенциална уязвимост на компютърната система на Националната агенция за приходите.

По-рано в понеделник по електронната поща на определени медии е изпратена връзка за изтегляне на файлове, за които се твърди, че принадлежат на Министерството на финансите на България. В момента се извършва проверка дали данните са реални, се казва в официална позиция на приходната агенция. Посочва се също така, че допълнителна информация ще бъде предоставена по-късно.

Изтеклият масив от данни съдържа ЕГН, имена, адреси и доходи. Голяма част от информацията е стара и е свързана с проверки отпреди повече от 10 години. Но в него има и нови вписвания от последните месеци.

Публикуваният масив е около 11 гигабайта, разпределени в 57 папки с информация, за които се предполага, че са от ГРАО, Агенцията по заетостта, Българска акцизна централизирана информационна система, Националната здравноосигурителна каса, включително и от Националната агенция по приходите. Хакерите твърдят, че са се сдобили с 21 гигабайта данни, без да уточнят дали останалата част ще бъде публикувана.

“Правителството ви е бавноразвиващо се. Състоянието на киберсигурността ви е пародийно”, се казва в анонимния имейл, който завършва с цитат от основателя на “Уикилийкс” Джулиан Асандж и призив за неговото освобождаване.

Имейлът до българските медии е изпратен от руски домейн – на компанията “Яндекс” (yandex.ru). Това е най-популярния мейл сървър в Русия и сред най-посещаваните в света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *