„Маркет Линкс“: ГЕРБ се свиха до партийното ядро

Спадът в доверието към ГЕРБ и към управлението на Бойко Борисов продължава. Проучване на „Маркет Линкс“ показва, че управляващата партия губи подкрепа плавно през последните месеци, докато БСП печели електорат. Данните от изследването коментира пред БиТиВи социологът Добромир Живков.

ГЕРБ се сви до партийното ядро, подчерта той. И добави, че ако изборите са днес, в парламента ще влязат БСП, ГЕРБ, „Има такъв народ“, „Демократична България“ и ДПС.

В обществото се наблюдава спад на удовлетвореността от управлението на страната. Това е фактор от отчуждението от политическата система и институциите. Заради усещането са корупция, влошена съдебна система и че гражданите нямата възможност да влияят, коментира Живков.

Откакто започнаха протестите и се наситихме със всички скандали в публичното пространство – ГЕРБ започна да губи и се сви до своето партийно ядро. БСП пък успява да има прираст, но той не е съществен, не е органичен заради нещата, които предлагат на политическия пазар. По-скоро това е реакция срещу ГЕРБ, заяви социологът.

По думите му електоратът на левицата се консолидира преди избори, а вътрешнопартийните борби слабо влияят на обществената подкрепа за партията.

Проучването на „Маркет линкс“ е по поръчка на БиТиВи и е проведено сред 1058 лица над 18 г., в периода 18 – 26 септември 2020 г. по метода на пряко-личното интервю и онлайн анкетата.

Според резултатите, под 4% подкрепа получават коалиционните партньори в управлението – „Обединени патриоти“.

Нагласата към европейските институции се възприемат като инструмент за разрешаване на вътрешнополитическите проблеми. 71% от запитаните искат Европейската комисия да се ангажира с актуалните събития в страната. Същевременно над половината отговарят, че ЕК няма основание да блокира финансова помощ за България.

Все още по-разпространено е мнението, че премиерът и ГЕРБ се ползват с доверие в европейските институции. Има сериозни очаквания европейските институции да се ангажират по-задълбочено с проблемите у нас, което в някаква степен се случи чрез Механизмът за върховенството на закона, уточни социологът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *