„Маркет линкс“: Битката за „Дондуков 2“ се решава на втори тур

Президентската битка ще се реши във втория тур на изборите. Румен Радев остава фаворит с над 20% преднина спрямо подкрепения от ГЕРБ ректор на Софийския университет – проф. Анастас Герджиков. В Народното събрание, макар и на ръба, влиза „Изправи се.БГ! Ние идваме!“. Формацията на Мая Манолова печели 4-процента от вота според последното проучване на „Маркет линкс“ за електоралните нагласи. Прогнозите са за висока избирателна активност.

5% от запитаните от социологическата агенция избиратели не са решили за кой кандидат-президент ще дадат подкрепата си. Това, а и избирателната активност, според “Маркет линкс”, ще реши изхода от битката за “Дондуков 2”. Около 60 на сто от българите смятат да гласуват. 19% се колебаят дали да го направят.

Румен Радев печели голям процент от доверието на избирателите – 46.7 на сто. Втори, далеч зад него остава ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков, който се ползва с подкрепата на Борисовата партия ГЕРБ. Кандидатът на ДПС Мустафа Карадайъ е трети с 10,3 процента, а председателят на ВКС Лозан Панов (подкрепен от “Демократична България“) има подкрепата на 7,7 процента.

В следващото Народно събрание ГЕРБ печелят 23% от доверието на избирателите. Тук обаче на втора позиция според “Маркет линкс” се нарежда не БСП, а формацията на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев – “Продължаваме промяната”. Интригата за второто място е голяма, а според социолози това ще реши съдбата на 47-мото Народно събрание. Според проучването проектът на “дуото от Харвард” получава 12.1% от гласовете.

ДПС е след тях с малко над 11 процента. “Демократична България“ събира 10,5 на сто. Според изследването „Има такъв народ“ на Слави Трифонов e на шеста позиция с подкрепа около 10%.

На ръба за влизане в парламента остава “Изправи се БГ! Ние идваме“ с 4,1. Под тях са “Възраждане“ с 3 % и ВМРО с 1,2%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *