Марешки се врътка за Велико Народно събрание

“Воля” поне засега няма да даде подписи за предложенията на ГЕРБ

 

Няма да подписваме проекта на управляващите, няма да участваме в събирането на 120 подписа, гласи поредната позиция на лидера на “Воля” Веселин Марешки. Пред БНТ той за пореден път смени мнението си за проекта за нова Конституция, предложен от ГЕРБ. В сряда Марешки обяви, че е “за” свикването на Велико Народно събрание и че сега е точният момент това да се случи. Само пет дни по-рано той беше заявил, че е “против”, че няма нужда от ВНС и че това би било “излишно губене на време”.

В сряда Марешки се отрече от идеята на Бойко Борисов за намаляване на броя на депутатите на 120. Вчера той обяви, че има свой законопроект за изцяло мажоритарни избори, освен това иска да бъде забранено на всички, които в момента са на политически постове, отново да бъдат избирани за депутати и министри. Депутатите на “Воля” нямало да подпишат предложенията на ГЕРБ, обаче щели да участват в дебатите по същество, ако проектът за нова Конституция влезе за обсъждане. В партията имали готовност за разисквания и ако имало обществена нагласа, можели да участват в осигуряването на 160-те депутати, нужни за свикване на ВНС. Според лидера на “Воля” е “вредно и опасно” сега да се правят предсрочни избори.

“За мен реалистични промени са необходими. Един основен закон, какъвто е Конституцията, не бива да бъде статичен и трябва да бъде променян”, обяви в тв интервю вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова. Тя подкрепя промяната в броя на депутатите и въвеждането на индивидуалната конституционна жалба. Николова на практика подкрепи идеята за разширяване правомощията на обикновено Народно събрание, което да може да променя основния закон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *