Марешки за осъдителната присъда: Дали не са хванали сега за топките този съдия?

„Дали не са хванали сега за топките този съдия, който ме осъди, хванали са го в някакво злодеяние и са му казали сега ще осъдиш Марешки? Аз не вярвам в тези неща. Вярвам, че по-скоро се е объркал, а не е взел пари“.

Това каза пред Нова тв лидерът на „Воля“ и зам.-председател на парламента Веселин Марешки, който преди ден бе осъден на втора инстанция на 4 години затвор заради това, че изнудвал мъж за сума от 10 000 лева, която трябвало да е месечен наем за пицария.

Депутатът заяви, че няма никакво намерение да бяга от страната. „Ще се защитавам в България. Вярвам, че накрая справедливостта ще възтържествува“, добави зам.-председателят на парламента.

„Както първата присъда на първа инстанция, че съм невинен, както и тази, че съм виновен, са междинни звена. Важното е какво ще каже третата инстанция. За по-голямата част непредубедени зрители е ясно, че аз съм невинен“, обяви още лидерът на“Воля“.

Той отново повтори, че вижда връзка между присъдата и доклада на Европейската комисия за върховенството на закона в България, който се очаква следващата седмица. „Моментът е подбран много добре, за да може след няколко дни в доклада пред Брюксел да се покаже, че в България има осъден политик, макар и не на последна инстанция, и че съдебната система е независима“, добави Марешки.

По думите му изнудване не е имало и всъщност просто е искал наем за свой имот. Самата пицария обаче не е собственост на Марешки, а на Антон Димитров. Според прокуратурата бившата съпруга на Димитров – Красимира Колева, която също бе ефективно осъдена, е дължала пари на лидера на „Воля“ и двамата са се сговорили за изнудването за наеми. Сега Марешки заяви, че искал тези пари, защото наемателят на пицарията разширил заведението и се настанил в негов имот, който се намира в съседство.

„Аз ще бъде единственият българин, ако Върховният съд потвърди присъдата, който ще бъде осъден за това, че иска наем за своя собственост. Ще поясня – на мястото има два имота, единият е част от заведението, което моя семейна фирма е продала на Красимира Колева, така че много добре знам кое е мое и кое не. Наемателят на имота абсолютно беззаконно се е разширил в моя и трябва да стане ясно“, посочи Марешки.

Той е категоричен, че искат да очернят името му: „За четири години не можаха да намерят нито една корупционна сделка. Всички признават, че съм различен“.

В началото на септември депутатите на „Воля“ осигуриха на ГЕРБ нужните подписи, с които бе внесен проектът за нова конституция, въпреки че първоначално Марешки твърдеше, че няма да се подпише.

На въпрос дали сега е убеден, че след станалото трябва да осигури и подкрепа при гласуването в пленарната зала за свикване на ВНС, той отговори: „Аз съм убеден, че след като един плаж, според президента, е много по-стойностен от моята свобода, ще му направя оферта – абсолютно безвъзмездно да подаря плажа на президента, той да си подаде оставката и да стане един олигарх с плаж“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *