Манолова: Кога топлофикациите ще върнат на гражданите надвзетите суми за парно заради намалението на газа с 40 %?

Кога и по какъв механизъм ще бъдат върнати от топлофикациите надвзетите суми от  клиентите им, в резултат на намалението на цената на природния газ, което е валидно за период от 8 месеца – от 5 август 2019 г. до 31 март 2020 г.?

Това пита в свое становище Мая Манолова, председател на Гражданската платформа „Изправи се.БГ”, министъра на енергетиката Теменужка Петкова и председателя на КЕВР доц. д-р Иван Иванов във връзка с по-рано обявеното намаление на цената на природния газ със задна дата – от август 2019 г.

Манолова посочва, че се очакват по-високи сметки за парно през март 2020 г., тъй като средната външна температура през 2019 г. за София е била 8,7 градуса,  а през март 2020 г. до момента е 6,7 градуса. В този период засега остава непроменена цената на топлинната енергия, която е утвърдена с Решение № Ц-18/01.07.2019 г. от КЕВР и е исторически е най-високата, посочва тя.

Считаме, че предвид въведеното извънредно положение в страната заради епидемията от коронавирус и финансовите затруднения на хиляди домакинства, се изисква незабавно Министерството на енергетиката и КЕВР да предприемат действия за връщане от топлофикационните дружества на гражданите на надвзетите суми за времето  на последните 8 месеца – от 5 август 2019 г. до 31 март 2020 г.

В противен случай гражданите ще бъдат затруднени да си платят навреме сметките за топлинна енергия за м. март 2020 г., което ще влоши още повече ликвидността на топлофикационните дружества, прогнозира Манолова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *