Малките фирми получават достъп до 10 000 лв. безвъзмездна помощ

От 3 хил. до 10 хил. лева ще бъдат отпускани на микро и малките предприятия, съобщи социалният министър Деница Сачева. Очаква се новата програма да бъде одобрена на днешното заседание на Министерския съвет.

Министърът поясни, че това са грантови схеми за директна подкрепа и не трябва да се връщат. Парите ще се определят в зависимост от оборотите, необходимо е кандидатът да е юридическо лице. Хора без осигуровки няма да могат да кандидатстват.

Средствата се заделят по оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност”. Става дума за 173 млн. лева, предназначена за 20 хиляди малки фирми.

Грантът ще е за фирми, които имат спад с 20 на сто от оборота си, като последица от пандемията. Заявената безвъзмездна финансова помощ не може да надвишава 10% от нетните приходи от продажби за 2019 г. Така в случай, че дадена фирма има 75 хил. лв. приходи от продажби ще може да кандидатства за грант от 7500 лева. Ако дружеството е с приходи от 150 хил. лв. за миналата година, ще може да получи максималната сума от 10 хил. лева.

Допустими по настоящата процедура юридически лица или еднолични търговци, които са регистрирани преди 1 януари 2019 г., и през 2018 г. и 2019 г. са осъществявали стопанска дейност. Те трябва да отговарят на изискванията за микро- или малко предприятие съгласно Закона за малките и средни предприятия – съответно с под 10 и 3.9 млн. лв. оборот и с под 50 души персонал и 19.5 млн. лв. оборот.

Обещанията са, че ще има подобна мярка и за средния бизнес, но след получаване на одобрение от Европейската комисия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *