Маджо кредитира Мая без обезпечение за офис, а апартаментът й с купен под пазарната оценка

Наред с останалите нередности, и собственостите на Мая Манолова и дъщеря й са доста съмнително придобити, разкрива Биволъ: „…има две имотни придобивки в София. През 2007 г. дъщеря ѝ Ралица (б.р. тогава без доходи, както и майка й,  за гаранция да покрива разходите по 6-цифрен борч, които при тогавашните лихви са над 4 000 лв. на месец), купува офис на централната ул. Алабин 56, срещу хотел Рила, за 100 000 евро, а през 2012 г. Манолова се сдобива с апартамент от 98 кв. м. на ул. Русалийски проход 1 в кв. Хладилника за 110 000 лв при данъчна оценка 124 789,30 лв. И за двата имота има съмнения, че цената им не съответства на пазарните цени към момента на закупуване.

Според статистиката в сайта imot.bg цените на офисите в центъра на София в края на 2007 и началото на 2008 са в диапазона 1500 – 1800 евро на кв.м. Офис на престижния адрес Алабин 56 може да е струвал и по-скъпо.
Колкото до тристайните апартаменти в Хладилника, дори след кризата те не са падали под 800 евро на кв.м.
Както самата Манолова вече обясни, по повод на предишни медийни публикации за нейния офис, през 2007 г. тя е финансирала сделката с кредит от 100 000 евро от Интернешънал Асет Банк (б.р. по онова време крупен акционер в нея е съпругата на Младен Михалев – Маджо), а имотът е оформен на името на нейната дъщеря, защото била в процедура на развод и делба на имущество. Кредитът е вписан в имотните декларации на Манолова като депутат.

Проверката ни обаче извади наяве, че този кредит е обезпечен с друг имот, който не е собственост на Мая Манолова, а на кюстендилската адвокатка и нотариус Милена Миленкова. Този факт не е деклариран от Мая Манолова нито през 2008 г., нито впоследствие, въпреки законовото задължение да го стори в графата 14. “Дадени обезпечения от или в полза на декларатора, неговия съпруг /съпруга/ или ненавършилите пълнолетие деца с тяхно съгласие” на данъчната декларация“.

Мая Манолова обясни, че банката не е приела като обезпечение самия офис, защото сделката е била за идеални части. Притежаваните от Манолова имоти в Кюстендил пък били съпружеска общност и също не ставали за обезпечение. Тогава тя се обърнала към близката до нея адв. Миленкова, с която практикували в една и съща кантора, за да обезпечи кредита от 100 000 евро със своя софийски апартамент, придобит година по-рано на невероятната цена 26 480 евро.

Няколко години след придобиването на офиса, Мая Манолова купува от Миленкова апартамента, послужил за обезпечението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *