Люспест бозайник пренася коронавируса?

Китайски учени смятат, че панголин – люспест бозайник, който се търгува незаконно за люспите и месото, е потенциален междинен гостоприемник, пренасящ новия коронавирус.

„Това откритие ще бъде от огромно значение за предотвратяването и контрола на произхода на вируса“, съобщи на сайта си Южнокитайския селскостопански университет, който е провел изследването, цитиран от Ройтерс.

Смята се, че разпространението на коронавируса 2019-nCoV, който вече причини смъртта на над 630 души в Китай, е започнало от животински пазар в град Ухан. Здравни експрети смятат, че вирусът произхожда от прилепи и се е пренесъл върху хора чрез други видове.

Геномът на новия коронавирус, изолиран от панголини, е 99 на сто идентичен с този при хората, съобщи агенция Синхуа.

Това изследване далеч не доказва, че панголините пренасят вируса, каза Дърк Пфайфър, преподавател по ветеринарна медицина в градския университет на Хонконг. „Категорични заключения може да се правят, ако се сравни разпространението на вируса между различни видове въз основа на представителни проби, а тези със сигурност не са“, добави той.

В същото време портативно устройство, което позволява ефективно да се диагностицира зараза с новия коронавирус 2019-nCoV в рамките на 40 минути, бе създадено от учени в Хонконг, съобщи ТАСС.

Приборът вече се използва в редица китайски градове, включително в провинция Хубей, където е епицентърът на заразата.

Екип учени от хонконгския научен и технологичен университет започнал работа върху устройството, щом получил проба от щама на коронавируса на 20 януари от Пекинския център за контрол и профилактика на заболяванията. Устройството анализира образци от секретите, отделяни от организма.

За диагностика на коронавируса се използва методът на полимеразната верижна реакция. Тестът отнема приблизително три часа.

Междувременно китайският президент Си Цзинпин увери американския си колега Доналд Тръмп, че Пекин прави всичко по силите си да се справи с новия коронавирус, отнел живота на близо 640 души, включително на лекар, алармирал за опасността и заплашен за това от полицията, предаде Ройтерс.

Китай постепенно постига резултати и е уверен, че ще се справи с епидемията без дългосрочни последици за иконономическото развитие, е казал Си в телефонен разговор с Тръмп според китайската държавна телевизия.

По-рано Си обяви „народна война“ на вируса, изтъквайки, че „цялата страна е отвръща с всички сили и усърдие, и строги мерки за превенция и контрол“, посочва агенция Синхуа.

Телефонният разговор с Белия дом, който Пекин обвини във всяване на паника около епидемията, беше осъществен на фона на лавина от скръб и гняв в китайските социални медии от смъртта на 34-годишния офталмолог Ли Вънлян, предупредил за опасността от вируса. Той беше сред осмина порицани от полицията миналия месец за разпространяване на „незаконна и невярна“ информация за коронавируса. Китайските власти обявиха днес, че изпращат в Ухан екип, който „да извърши щателно разследване на обстоятелствата около д-р Ли Вънлян“, предаде Франс прес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *