Skip to content

Лудогорец се огъва отзад и при Ивайло Петев

Лудогорец преживява доста трудности през пролетния полусезон. Отпадането в плейофите за 1/8-финалите в Лигата на конференциите от обитаващия средата на класирането на белгийското първенство Андерлехт заложи на дузпата словенския треньор Анте Шимунджа.

А изоставането на 4 точки от лидера във временното подреждане у нас ЦСКА му я би. Присъдата му бе прочетена и на негово място пристигна Ивайло Петев – човекът, който постави основата на доминацията на орлите у нас. И при Петев обаче Лудогорец продължава да бъде крайно неубедителен. През уикенда дори му се наложи да трепери при гостуването на предпоследния Хебър. Тимът си осигури победата с 3:1 в последните секунди на двубоя. При това последното попадение падна на празна врата, след като вратарят на съперника се бе включил да скача за висока топка пред пеналта на орлите…

И при Анте Шимунджа, и при Ивайло Петев най-проблемното звено на разградчани остава защитата. Преди години треньорът, извел Левски до последната титла – Емил Велев, бе използвал лафа „Музиката спря, а ние още танцуваме“, за да опише ситуацията в отбраната на сините. Тази на тима от „Герена“ в момента е повече от стабилна. Но не така стоят нещата на „Хювефарма Арена“.

В 8 официални двубоя през 2023 година Лудогорец допусна 8 гола – средно по един на двубой. Това е притеснителен показател. Само в два двубоя тимът успя да запази мрежата си суха. Първият бе в домакинството на Андерлехт (1:0), в което по чудо тимът се отърва от това да не извади топката от мрежата си. След това обаче този аванс не се оказа достатъчен и в Брюксел тимът на Шимунджа отпадна след изпълнението на дузпи. Вторият двубой без инкасирано попадение бе нулевото равенство срещу Левски на „Георги Аспарухов“. Но за капак след него дойде и срещата, в която атаката на Лудогорец се запуши и се стигна до сензационната загуба с 0:1 у дома от закъсалия Пирин. Това бе и последният мач на словенеца начело на тима.

Ивайло Петев води Лудогорец само в две срещи, но в тях Серджио Падт вади топката от мрежата си цели 3 пъти. Тоест, отбраната и при новия наставник не само че се огъва, но и се чупи. Принос за това може да има и фактът, че в нито един пролетен мач разградчани не повториха защитата, използвана в предишната среща. По една или друга причина ротацията е постоянна. А това не спомага за изграждането на добър синхрон. Ако искат да се преборят за титлата разградчани, настройката на ариергарда ще бъде ключова. Затова и паузата в шампионата идва навреме за Петев. А от работата му по отбраната ще зависят много неща до края на първенството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *