„Лудогорец“ влезе в историята с 9-та поредна титла

„Лудогорец“ стори немислимото доскоро и изравни рекорда за най-много поредни шампионски титли в българския футбол. Той се държи от ЦДНА (по-късно ЦСКА) и е поставен от 1954 и 1962 г. От днес това постижение е изравнено от разградския отбор, който стана отново шампион за България 4 кръга преди края на сезон 2019/20 в Ефбет лига.

Деветата поредна титла и девета изобщо в историята на „Лудогорец“ стана факт след домакинската победа с 2:1 над „Берое“ в XXVII кръг (I кръг от първата шестица). Старозагорци изненадващо поведоха в резултата в 28-ата мин. чрез Алиун Фал, който използва неразбирателство в защитата на разградчани и откри с шут отляво от малък ъгъл.

„Лудогорец“ направи пълен обрат в резултата след почивката само за две минути. В 60-ата мин. бразилецът Каули получи пас от сънародника си Вандерсон и изравни с шут по земята. В 62-ата мин. отбраната на „Берое“ сгреши отново и това даде възможност на Мавис Чибота да отбележи победния гол, оказал се и шампионски.

Така четири кръга преди края „Лудогорец“ вече води с 65 т., следван на 14 т. от „ЦСКА-София“ и ва 15 т. от „Левски“ и „Локомотив“ (Пд).

„Нормално е да има едно чувство на удовлетворение от добре свършената работа. Зад титлата стои и много труд. Падат рекорди след рекорди, изравнихме рекорда на ЦСКА за 9 поредни титли. Зад всяка титла стои упорит труд. Много са факторите за титлата – новите попълнения помогнаха на отбора, освежиха го, показаха, че неслучайно са в „Лудогорец“. Сега трябва да подготвим отбора за евротурнирите, това е много труден ребус за решаване, надявам се да го решим. Атака на Шампионска лига и нашите цели са постоянни, за нас първото място винаги е най-голямата цел в България и Шампионска лига в Европа. Дано това, което сме набелязали като план се сбъдне“, заяви след мача изп. директор на „Лудогорец“ Ангел Петричев.

Допълни го чешкият наставник на тима Павел Върба: „Чувствам се щастлив, не само, защото станахме шампиони. Показахме характер през второто полувреме и спечелихме с агресивна и добра игра през второто. Пандемията причини страшни проблеми на всички и развали програмата за подготовка от зимата. Трябваше наново да се готвим. Ще изиграем на ниво останалите мачове, ще използваме доста играчи. Щастлив към и от точковата разлика на върха. След днешния мач трябва много неща да подобрим. Ще се подсилим с нови футболисти“.

Треньорът на „Берое“ Димитър Димитров – Херо пък заяви: „Ако имахме повече увереност през първото полувреме, можеше да реализираме още. След това допуснахме доста грешки, самочувствие ни липсваше. При втория гол за тях не бяхме подготвени. Допуснахме елементарни голове, опитахме се да се върнем в мача, но не сполучихме. Заслужена победа на „Лудогорец“. Жалко, че загубихме мач, в който можеше да не загубим. До края ще се борим за победи, днес бяхме на крачка от успеха. Аз съм човек с увереност и надежда, че тези футболисти могат да покажат повече.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *