“Лев инс” съди Mediapool за 1 милион лева

Застрахователната компания “Лев инс” съди онлайн изданието Mediapool за 1 млн. лева с мотив, че се е почувствала засегната от информационен материал от миналия септември, който практически цитира и преразказва стенограма от заседание на Министерския съвет. За иска в Софийския градски съд пише Mediapool.

Публикацията, заради която медията е пратена на съд, е основана на публично достъпна в интернет стенограма от заседание на правителството, в което се дискутира “Зелена карта” и последствията, ако проблемът не бъде решен. Подготвяйки статията от изданието са пратили въпроси на изпълнителния директор на “Лев инс”, но единственият получен отговор е: “На така представената от Вас информация в статията и зададените тенденциозни въпроси ще Ви бъде даден отговор в съда”.

Размерът на иска прави делото безпрецедентно в най-новата история на българската журналистика. Другият публично известен иск срещу медия за подобна огромна сума (също 1 млн. лв.) е на “Еврохолд”, собственик на застрахователя “Евроинс”, срещу сайта “Биволъ”. “Доколкото в случая с Mediapool искът за 1 млн. лв. е предявен изцяло, а не като частичен, мога да кажа, че това е най-големият от гледна точка на претендираното обезщетение иск срещу медия в историята на България, който ми е известен на базата на публичната информация”, коментира изпълнителният директор на “Програма “Достъп до информация” адв. Александър Кашъмов, който ще защитава Mediapool пред съда.

“Дълбоко смущаващо е, че отиваме на съд заради цитат на министър, и то отразен в стенограма от заседание на Министерския съвет. Доколкото описаният в статията казус е отразяван години наред от Mediapool и журналистическият текст представя напълно коректно цялата фактология, може да се заключи, че единствената цел на завеждането на делото е сплашване на медията, но и на цялата журналистическа общност и на всеки независим глас, който си позволи да говори за проблема със системата “Зелена карта”, коментира главният редактор на Mediapool Стояна Георгиева.

Адвокат Кашъмов казва още, че това е поредното SLAPP дело (дела “шамари”, насочени срещу журналисти и активисти) у нас, и то с много сериозен “смразяващ ефект”.

Заради зачестилите случаи на дела “шамари” Европейският съюз готви анти-SLAPP директива, чиято идея е да осигури защита на ранен етап срещу злоупотреба с искове за клевета и обида. Това не само би спестило тежестта върху засегнатите журналисти и медии, но би защитило цялата публична среда от смразяващия ефект на тези искове и би попречило на ограничаването на достъпа на гражданите до информация.

Проблемите на България със “Зелена карта”, засегнати в публикацията на Mediapool, се коментират като една от причините страната да се откаже временно от пътя си към еврозоната. В тази връзка служебното правителство внесе законодателни промени, които претърпяха пълно фиаско в парламента след бойкот на две заседания на икономическата комисия от ГЕРБ, ДПС, БСП, “Български възход” и “Възраждане”. Така проблемът със “Зелена карта” остана нерешен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *