„Левски“ фалира до две седмици

„Сините“ фенове са отказали исканото от Васил Божков извинение, премиерът ги подкани да сменят собственика бързо

Футболният „Левски“ е на десетина дни от смъртта. Тази мрачна прогноза даде председателят на Националния клуб на привържениците (НКП) на „Левски“ Степан Хиндлиян, който в пространно изявление в профила си във „Фейсбук“ се опита да информира феновете какво се случва с любимия им отбор.

Хиндлиян обясни, че клубът ще бъде изправен пред фалит, ако до десетина дни не намери средства, за да плати заплати на футболистите, които в момента са най-ценния актив. Към днешна дата на играчите са дължими две заплати и половина. Когато до средата на май станат три, футболистите вече ще бъдат свободни да разтрогват договорите си и да завеждат дела срещу клуба. Освен това „Левски“ по този начин ще пропусне възможността да получи единствен възможен свеж приток на пари – от продажба на футболисти.

„Тезата, че към настоящия момент единственият реален финансов актив на клуба са част от футболистите, които могат да бъдат продадени, се оформи у нас, присъстващите, след изложението на Павел Колев. Този единствен положителен сценарий обаче минава през СПЕШНО намиране на пари за покриване на висящите заплати. В противен случай този актив автоматично се превръща с пасив, който реално ни потапя завинаги, тъй като ще се стигне до разтрогване на договори и неустойки за заплатите до края на контрактите. Да не говорим и за угрозата да не доиграем сезона и по този начин да се лишим от приходи от европейските клубни турнири“, написа Хиндлиян.

Той обяви, че на среща с изпълнителния директор на „Левски“ Павел Колев, последният е заявил пред феновете, че вече има изготвен план за „кардинално преструктуриране на Клуба, което минава през драстично свиване на бюджета и изграждането на отбор от юноши и българи за следващия сезон“.

Именно заради реалната опасност от обявяване на „Левски“ в несъстоятелност, привържениците са решили да напишат две писма – едното с молба за помощ до премиера Бойко Борисов, а другото – с въпрос към собственика на клуба Васил Божков за намеренията му спрямо клуба.

От написаното от Хиндлиян обаче става ясно, че Божков все пак е поставил условие, въпреки уверението на Павел Колев, че бизнесменът не е дал условия за прехвърлянето на акциите си. „Васил Божков иска феновете да му се изивинят. Предвид последното си позволих от собствено име и от името на НКП да заява, че няма да се извиняваме, тъй като не сме поемали никакви ангажименти спрямо него (…) Ако г-н Божков иска извинения от някого, то трябва да ги търси и евентуално получи от хора, които са поемали ангажименти и в последствие са го разочаровали“, написа още Хиндлиян.

Председателят на НКП призова и за обединение между феновете на „сините“, сред които от години има остри различия. „Защо заедно позволихме да се стигне до тук – да сме на десетина дни от смъртта и да оплюваме единствените измислени решения, за да избегнем за пореден път срещата с нея? Или с други думи, ако не направим нищо отиваме в аматьорски футбол и ще сме виновни, че сме го позволили, ако опитваме да се спасим по единствения измислен на този етап начин – защо сме се унижавали да искаме помощ от държавата?“, заяви Хиндлиян.

Освен предложения план от феновете за помощ или теглене на заем от държавата, има и активност от треньора на баскетболния „Левски ЛУКойл“ Константин Папазов, който изрази готовност да преговаря с Васил Божков да прехвърли акциите си и дори изрази готовност лично да получи акциите и да търси спасение за клуба. Слуховете за помощ за клуба от страна на Българския спортен тотализатор засега не получават потвърждение. „В момента не сме разговаряли тотализатора да е генерален спонсор на „Левски“. Тотализаторът единствено може само да си рекламира продукта – дали чрез нашите олимпийци, волейбол или баскетбол, може само да рекламира в спортисти. Това е единствения вариант – само за реклама“, коментира днес членът на УС на тотализатора Гошо Гинчев, който е и близък приятел с министър-председателя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *