„Левски“ не освободи хората на Божков от отговорност

Трябва да си направим къщичката, а тя няма дори основи, каза пред Общото събрание новият собственик Наско Сираков

Второ поредно общо събрание на „Левски“ отказа да освободи от отговорност бившия собственик на футболния клуб Спас Русев. Освен това акционерите решиха да не снемат отговорност и от последния формален собственик – приближения до хазартния бос Васил Божков негов бизнес партньор Георги Попов.

Решението беше гласувано по време на днешното събрание на ст. „Георги Аспарухов“ в София, където официално беше избрано новото ръководство на „сините“. В новия Надзорен съвет бяха включени легендата на клуба Наско Сираков, баскетболният треньор Константин Папазов и представителят на феновете – икономистът Петър Ганев.

Понастоящем Сираков притежава целия мажоритарен дял акции (86,74%), джиросан му от доверените хора на Божков по трагикомичен сценарий в средата на май. Впоследствие 35% от пакета ще бъдат прехвърлени на Папазов (той все още е под карантина заради положителен тест за Covid-19), който пък преди дни потвърди, че е готов да се раздели с тях, ако се намери кандидат-купувач, готов да инвестира в закъсалия финансово футболен клуб.

В дневния ред беше заложена точка за освобождаване на предишното ръководство от отговорност. Срещу това се изказаха много акционери. И първоначално Сираков предложи тя да не само да бъде приета, ами да бъде освободен от отговорност и по-предишният Наздорен съвет, тъй като сега разбрал, че на практика нищо не се е случило, след като преди година и отговорността от него не бе снета.

След възражение от страна на Тръст „Синя България“, притежаващ 10,25% от акциите, обаче самият нов собственик гласува „против“ и предложението беше отхвърлено. Така последните два Надзорни съвета все още може да бъдат подведени под отговорност при установяване на нарушения в управлението им – съответно Спас Русев, Евгени Русев и Кирил Ивков (до март 2019 г.) и Георги Попов, Михаил Тодоров и Александър Тумпаров (от март 2019 г.).

Минути след гласуването Сираков съжали за взетото решение. „Май се подведох по емоцията. И мисля, че сбърках. За миналата година всичко е наред финансово, все пак обсъждаме 2019 г. Тази дупка от 5,5 млн. лв. е натрупана от януари досега, а не през миналата година“, посочи новия собственик.

Според представените данни от доклада на одитора „Желязков одит 2004“ ООД за финансовата 2019 г. „Левски“ е на печалба от 1,963 млн. лв., след като в предходната година е бил на загуба от около 10 млн. лв. Въпреки това в доклада са записани натрупани загуби от 43,912 млн. лв. Собственият капитал на клуба пък е отрицателен – минус 8,347 млн. лв.

Изп. директор Павел Колев представи още по-детайлна справка, като уточни, че към 2019 г. клубът е имал 143-ма служители в сравнение със 128 на щат през 2018 г. Той потвърди печалбата от оперативна дейност в размер на 1,963 млн. лв. и разкри приходите по пера: 18,622 млн. лв. от продажби (ръст 158%); 16,339 млн. лв. от спонсорство (ръст 229%); 1,129 млн. лв. от продажба на билети; и 6,069 млн. лв. от други приходи (спад с 15%).

„Когато аз дойдох на работа в „Левски“, клубът имаше задължения от 12 млн. лв. за строежа на сектор А, 8 млн. с лихвите към НАП, 2,7 млн. заем от „Виваком“, 3 млн. към различни контрагенти, 2 млн. комисиони към футболни агенти и 1 млн. към различни доставчици – посочи Колев. – Към 31 декември 2019 г. задълженията са 4 млн. за сектор А, 5 млн. към НАП, 3 млн. към „Виваком“ (те бяха опростени от Спас Русев преди два месеца), 6 млн. към фирми, 400 000 към мениджъри и 500 000 към доставчици.“

Колев пространно говори за това как е дошъл в клуба, как се е работело под ръководството на Васил Божков, как е имало грешки при трансферите, защото се било дала власт предимно треньорът да решава кои играчи да се привлекат и т.н. Той посочи, че също има вина и, че е готов да понесе отговорност.

Но въпреки настояването на някои от акционерите за освобождаване от длъжност на Колев, изп. директор ще запази позицията си. Той получи специални благодарности от Сираков, задето „изпълнява перфектно задълженията си“. Новият собственик обаче предупреди, че краткосрочното бъдеще на „Левски“ не е никак розово, и призова всички привърженици на „сините“ за търпение и солидарност.

„Не можем да си правим сметки занапред, без да запълним тази дупка от пет милиона и половина лева – подчерта Наско Сираков. – Какви са начините? Най-бързо ще стане с изходящи трансфери. Имаме оферти за няколко наши футболисти. Проблемът, е че повечето трансферни прозорци не са отворени. Второто е абонаментната кампания. Но, като цяло, на всички нива трябва да се стягат коланите. Най-голямото намаление може да дойде от първия отбор, но всички трябва да са наясно, че това ще е за сметка на резултатите и трябва да сме търпеливи. Трябва да извървим тази Голгота. Пред вас казвам, че всички писания за тирета и точки са пълни глупости. 1000% няма да има сливане с никой друг клуб, докато съм аз в „Левски“. Иска ми се обаче тези орязвания да не се отразят на детско-юношеската школа. Там е най-големият потенциал на клуба и ще е добре треньорите да могат да работят спокойно и нашите юноши да не са лишени от нищо, за да може на 18 г. да влизат в първия отбор. Няма да ви лъжа, че нещата ще се оправят бързо. Да ви обещавам както преди 16 г. тригодишен план за влизане в Шампионската лига. Десет години ви лъгаха, стига толкова. Първо трябва да си направим къщичката, но тя сега дори няма основи.“

Сираков обяви още, че от 1 август ще започне продажба на членски карти на „Левски“, които ще бъдат с различна стойност. Видовете карти ще са обикновена, сребърна, златна и платинена.

В ход са и преговори с „Нова тв“ за приходите от ТВ излъчванията на мачовете на „сините“, като бе представена идея за реализиране на повече постъпления, но тепърва предстоят преговори с телевизията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *